latinica  ћирилица
27/10/2020 |  22:45 ⇒ 22:47 | Autor: SRNA

Realizacija ugovora za snabdijevanje lijekom "remdesivir"

Hrvatska Vlada donijela je danas na telefonskoj sjednici zaključak o sprovođenju okvirnog ugovora za snabdijevanje lijekom "remdesivir" za liječenje pacijenata oboljelih od kovida 19 kojima je potreban dodatni kiseonik, čime bi taj lijek postao dostupan i Hrvatskoj.
Vlada Hrvatske - Foto: Wikipedia
Vlada HrvatskeFoto: Wikipedia

Zamjenik direktora Klinike za infektivne bolesti "Doktor Fran Mihaljević" Zoran Barušić izjavio je da je u ovom trenutku u Klinici hospitalizovano 85 bolesnika, od kojih je 14 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja.

On je za HRT rekao da je od 14 bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja, njih 10 na respiratoru, dok su četiri pacijenta na visokim protocima kiseonika, te postoji mogućnost da i oni završe na respiratoru.

Barušić kaže da je u ovom trenutku u Klinici za infektivne bolesti prosjek godina pacijenata oko 62, ali da je posljednjih sedmica povećan broj bolesnika mlađe životne dobi.

On je naveo da je povećan i broj oboljele djece, ali da ona, za razliku od odraslih, imaju mnogo blažu kliničku sliku i rjeđe su hospitalizovana.