latinica  ћирилица
28/10/2020 |  07:51 ⇒ 11:56 | Autor: SRNA

Sjednica za izbor Vlade Srbije i polaganje zakletve

Predsjednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je za danas prvu posebnu sjednicu Parlamenta, sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve premijera i članova Vlade Srbije.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić trebalo bi danas da podnese i svoj ekspoze.

Skupština Srbije je juče usvojila Zakon o ministarstvima, koji je preduslov za konstituisanje nove Vlade Srbije i, prema tom aktu, nova Vlada imaće 21 ministarstvo, a gotovo polovinu ministara činiće žene.

Predviđeno je da Vlada Srbije dobije tri nova resora - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Novu Vladu će, prema prijedlogu mandatarke Ane Brnabić, činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, kao i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića.

Iz prethodnog kabineta, koji je ranije predvodila Brnabićeva, ostaće devet ministara, a pojedini su promijenili resore.

Nova Vlada imaće ograničen mandat, a vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsjedničkim izborima.

Ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije biće Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, odbrane Nebojša Stefanović, rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, finansija Siniša Mali i zdravlja Zlatibor Lončar.

Maja Gojković će biti ministarka kulture i informisanja, Tomislav Momirović građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Darija Kisić Tepavčević biće ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Ratko Dmitrović iz SPAS-a Aleksandra Šapića biće ministar za brigu o porodici i demografiji, a u Vladu kao ministar za ljudska prava i društveni dijalog ulazi i Gordana Čomić, nekadašnji funkcioner opozicione Demokratske stranke.

Ministar privrede biće Anđelka Atanacković, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vodiće Branislav Nedimović, zaštite životne sredine Irena Vujović, trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pravde Maja Popović, te državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Ministarstvo za evropske integracije predvodiće i dalje Јadranka Јoksimović, omladine i sporta ostaje Vanji Udovičiću, a na čelu Ministarstva za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja pripalo je Branku Ružiću iz SPS-a, a Novica Tončev iz te stranke biće ministar bez portfelja. /kraj/vš/am