latinica  ћирилица
28/10/2020 |  09:24 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Oven i Vens na današnji dan objavili plan koji je Srpska kasnije odbacila

Kopredsjednici Ženevske konferencije o prethodnoj Јugoslaviji Sajrus Vens i lord Dejvid Oven objavili su na današnji dan 1992. godine prijedlog ustavnog uređenja za bivšu BiH koji nije uključivao Republiku Srpsku, pa ga je srpska strana odbacila.
Referendum - Foto: Screenshot
ReferendumFoto: Screenshot

Prema tom planu, BiH je trebalo da bude decentralizovana i podijeljena na 10 autonomnih regija.

To je bio posljednji plan za ujedinjenu BiH, a svi kasniji predviđali su njenu unutrašnju podjelu i potvrđivali postojanje Republike Srpske.

Plan je prihvatila Hrvatska, a lider muslimana u BiH Alija Izetbegović potpisao ga je poslije dugog oklijevanja i uz više ograda i uslova.

Na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske na Јahorini 1993. godine, uprkos međunarodnim pritiscima, poslanici su odbacili faktičko ukidanje Srpske.

Od pet mirovnih planova za BiH Srpska je prihvatila četiri - Beogradski sporazum, koji je predviđao skraćenu Јugoslaviju /Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH bez unutrašnjih granica/, Kutiljerov plan sa tri nacionalna kantona, Oven-Stoltenbergov plan o tri republike sa nacionalnim većinama i, na kraju, Dejtonski mirovni sporazum.

Najviše mirovnih planova odbacila je ratna vlada Alije Izetbegovića.