latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:26 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Јahji Vukoviću određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Јahji Vukoviću osumnjičenom za terorizam.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Pritvor osumnjičenom za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam određen je zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke, uništavanja ili sakrivanja dokaza, bojazni od ponavljanja krivičnog djela, te narušavanja javnog reda, saopšteno je iz Suda BiH.

Pritvor može trajati najduže 30 dana, računajući od dana hapšenja, odnosno do 22. novembra, ili do drugačije odluke Suda.

Vuković je pod istragom Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine otputovao u Siriju gdje se priključio paravojnim formacijama takozvane "Islamske države".

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji "Al Nusra front", gdje je zajedno sa drugim državljanima BiH, u okviru jedinice "Hatab", učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prema Tužilaštvu BiH, prikupljeni dokazi ukazuju na to da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do prošle godine i konačnog sloma "Islamske države", nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i uhapšen, a BiH je izručen 22. oktobra.