latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:34 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

VSTS: I pored epidemije ostvareni značajni rezultati

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da se epidemija virusa korona odrazila i na rad pravosudnih institucija u BiH koje su, bez obzira na novonastale uslove, ostvarile značajne rezultate.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- I pored situacije sa virusom korona koja je značajno otežala rad pravosudnih institucija, sudovi u BiH su za devet mjeseci ove godine riješili 113.260 najstarijih predmeta - rekao je Tegeltija.

On je dodao da je broj riješenih slučajeva manji za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine zbog krizne situacije sa pandemijom.

- Prema rezultatima naših analiza, u periodu od 1. januara do 30. septembra, najefikasniji su bili sudovi viših instanci čiji je procenat ostvarivosti zacrtanih rezultata iznosio 86 odsto, dok su prvostepeni sudovi - opštinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku riješili 62 odsto predviđenih predmeta - precizirao je Tegeltija.

On pojašnjava da je razlog za ovakvu situaciju činjenica da su sudovi prvog stepena oni čiji rad zavisi od prisustva stranaka na ročištima, dok sudovi viših instanci najveći dio posla obavljaju u vijećima bez obaveznog prisustva stranaka.

- Sudovi u Federaciji BiH riješili su 76.415 predmeta, u Republici Srpskoj 33.953, Brčko distriktu 1.626, dok je Sud BiH riješio 1.266 predmeta - rekao je Tegeltija.

On je naveo da najveći problem predstavljaju suđenja u krivičnim predmetima sa velikim brojem stranaka koja se faktički ne mogu održavati.

- To su uglavnom predmeti ratnih zločina - konstatovao je Tegeltija.