latinica  ћирилица
28/10/2020 |  15:10 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Daun sindrom centar održao onlajn radionicu "Animirani film i Јa"

Daun sindrom centar i Medicinski fakultet Foča nastavljaju saradnju putem onlajn učionice za osobe sa Daunovim sindromom.
Daun sindrom - Foto: RTRS
Daun sindromFoto: RTRS

Povodom Međunarodnog dana animiranog filma održana je virtuelna radionica "Animirani film i Јa".

Danas su u onlajn radionici koju organizuje Daun sindrom centar Banjaluka učestvovale osobe sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Srbije i zemalja EU, a u ime Medicinskog fakulteta sa defektologije su bile profesorke Bojana Vuković i Slađana Ćalasan sa katedre za logopediju, te Bojana Mastilo i Ivana Zečević sa katedre za razvojne poremećaje.

Osobe sa Daunovim sindromom su za ovu virtuelnu radionicu imaliezadatak da svako pojedinačno uradi jedan animirani film, tj. da olovkom i papirom urade animaciju što su i učinile. Profesorke iz Foče su bile današnji žiri i donijele su odluku da prvo mjesto svi zajedno dijele, jer su svi radovi bili za desetku.

Sagledan je i kratki film koji se dogodio na današnji dan u Podgorici na međunarodnom takmičenju manekena. Daun Sindrom centar Banjaluka vodio je šest takmičara osoba sa Daunovim sindromom, a Nikolina Savić iz Prijedora proglašena je za Mis Međunarodne Regije Balkana, a Kristijan za Mistera Međunarodne Regije Balkana. Krune i lente su otišle u Republiku Srpsku - u Banjaluku i Prijedor.

Daun sindrom centar Banjaluka zbog novonastale situacije prelazi ponovo na onlajn način svoje socijalne rehabilitacije, sada u proširenom sastavu osoba sa Danovim sindromom iz cijele Republike Srpske.

Veoma važno je nastaviti rehabilitacioni rad sa osoboma sa Daunovim sindromom sa kojima se rade kolektivne psihoterapije, art radionice, kreativno edukativne i ostale druge radionice. Za osobe sa Daunovim sindromom je važan nastavak socijalne rehabilitacije koju sprovodi Daun sindrom centar Banjaluka, jer ove osobe tu nastavljaju biti društveno korisne i vidljive i daje im se šansa da iskazuju svoje potencijale.

U onlajn radionice koje sprovodi Daun sindrom centar uključuju se javne ličnosti iz sfere politike, glume, muzike, defektolozi, logopedi, psihoterapeuti, ljekari specijalisti i mnoge druge javne osobe koji svojim onlajn dolaskom dokazuju da su osobe sa Daunovim sindrmom prije svega ljudi, pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom.

Centar ne prekidati svoje antistigmatske projekte kojima ruši predrasude i podiže svijest u odnosu na osobe sa Daunovim sindromom, a posebno kod roditelja ovih divnih ljudi koji imaju pravo na dostajan život običnog čovjeka.