latinica  ћирилица
28/10/2020 |  16:42 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Šeranić: Rapidan porast hospitalizovanih lica (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da je evidentiran rapidan porast broja hospitalizovanih lica, kojih je trenutno 546 u bolnicama Srpske.
Alen Šeranić (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Alen Šeranić (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Šeranić je rekao da su bolnice u Srpskoj pritisnute velikim brojem pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i domovi zdravlja, prije svega kada je riječ o praćenju kontakata lica zaraženih virusom korona i lica koja su u izolaciji.

On je dodao da se iznalaze mogućnosti reorganizacije u bolnicama, dodatnih kapaciteta i kako organizovati redovan rad u pružanju zdravstvene zaštite.

- Danas smo sa dekanima medicinskih fakulteta razgovarali o povratku specijalizanata u matične ustanove da bi mogli pomoći, ali i angažovanju studenata u higijensko-epidemiološkim službama - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

Istakao je da će u narednom periodu biti učinjeno sve da se pacijentima pruži nesmetana zdravstvena zaštita.

- Molim građane za razumijevanje, nalazimo se u vrlo teškoj situaciji. Svjesni smo i činjenice da se u pojedinim lokalnim zajednicama duže čekaju rezultati testiranja. Napravili smo jasnu mrežu prema domovima zdravlja u smislu uzimanja uzoraka i upućivanja na analizu, vraćanja povratnih informacija. Gledaćemo da kroz primarnu zdravstvenu zaštitu uključimo dodatne kapacitete da bi građani što prije mogli da dobiju potrebne informacije - zaključio je Šeranić.