latinica  ћирилица
28/10/2020 |  16:46 ⇒ 18:58 | Autor: TANЈUG

U Njemačkoj djelimično zatvaranje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su se njemački zvaničnici saglasili sa četvoronedjeljnim zatvaranjem.

Riječ je o zatvaranje restorana, barova, bioskopa, pozorišta i drugih sličnih objekata, u pokušaju da zaustave nagli porast zaraze virusom korona.

Merkelova i 16 državnih guvernera, odgovornih za uvođenje i ublažavanje ograničenja, složili su se o djelimičnom zaključavanju na današnjoj video konferenciji. Odluka treba da stupi na snagu u ponedjeljak i trajaće do kraja novembra, javlja AP.

Ona je navela da se broj pacijenata na intenzivnoj njezi udvostručio tokom proteklih deset dana i da će sistem hospitalizacije ubrzo dostići svoj maksimum kapaciteta ukoliko pandemija nastavi rasti trenutnom brzinom.

- To su teške mjere - rekla je Merkel i dodala da je zemlja dosegla tačku u kojoj 75 odsto infekcija više nije bilo moguće pratiti.

-  Moramo da djelujemo sada, da izbjegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu - rekla je Merkelova.

Prodavnice i škole treba da ostanu otvorene, za razliku od zatvaranja Njemačke tokom prve faze pandemije u martu i aprilu. Restorani će moći samo da služe hranu za ponijeti.

Kancelarka je apelovala na ljude da ne idu na putovanja koja nisu nužna i rekla da hoteli neće moći da primaju turiste.

Obećala je da će kompanije pogođene novim delimičnim zaključavanjem dobiti ekonomsku podršku, rekavši da će manje kompanije dobiti 75 odsto svog prihoda kao podršku.

- Nadoknadićemo štetu pogođenim kompanijama, institucijama i klubovima - rekla je kancelarka.

Navela je da će ta preduzeća dobiti finansijsku podršku ukupne vrijednosti 10 milijardi evra.

Donesene mjere će kancelarka i premijeri razmatrati ponovo za dvije sedmice kada će odlučivati o daljnjim koracima.

Bild javlja i kako će kancelarka, nakon što se sastala s premijerima saveznih država o novim mjerama, o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih grupa u Bundestagu.

Ministar finansija Olaf Šolc je na sastanku rekao da i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere.

Od posljednjeg presjeka preminulo je 27 osoba, prenosi Rojters.

Od početka epidemije ukupno je zaraženo 464.239 osoba, od kojih je 10.125 preminulo.