latinica  ћирилица
28/10/2020 |  19:15 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Popovo polje: Јabuke rodile, ali pandemija usporila izvoz (VIDEO)

Uprkos pandemiji virusa korona, ovogodišnji dio roda jabuka iz Popovog polja plasiran je kupcima iz regiona, a dio je stigao i do evropskih zemalja. Berba je završena, ali ipak, prodaja nije na nivou kakva je bila prethodnih godina. Izvjesno je da će najveći dio roda biti uskladišten do nekog, eventualno boljeg vremena.
Popovo polje - Foto: RTRS
Popovo poljeFoto: RTRS

Na tehničku pripremljenost najvećeg zasada jabuka u Hercegovini, pandemija nije uticala. Berba i skladištenje najvećeg dijela roda su završeni. Manji dio uspjeli su da plasiraju na tržište regiona i Rusije. Kažu da ni granice nisu problem. Ipak,..

- Što se tiče robe kao robe, i transportne kompanije koje imaju sertifikate, nema nikakvih većih problema, roba ide, ali zahtjevi koje smo imali i programe, dosta su redukovani u odnosu na ono što smo imali. U pitanju je manja platežna moć u ovim uslovima - istakao je Marko Begenišić, direktor AD Popovo polje.

S obzirom na to da posjeduju uslove za skladištenje voća, u preduzeću kažu da će sačekati zahtjeve tržišta. Trenutno je glavni posao u sortirnici.

-Proces pakovanja počinje sa berbom, a to je negdje u avgustu, i ovo, kako je završena berba, jabuka je smještena u komore, preostaje da pakujemo i vjerujem da ćemo imati posla do aprila mjeseca - rekla je Veliborka Vukoje, rukovodilac sortirnice i hladnjače, AD Popovo polje, Trebinje.

Prinosi su manji od očekivanih za oko trideset odsto. Ipak, tržištu treba da plasiraju nekoliko miliona kilograma jabuka. Tvrde da prelazak granice nije problem, ali jeste redukovanje narudžbi i uvoz jabuka iz evropskih zemalja.

- Nije nam cilj da u momentu berbe idu neke velike isporuke, jer i samo tržište tada definiše, ponuda robe je najveća, a cijena ostaje na nekom nivou koja je nešto niža u odnosu na prosječnu, ali ove godine se vidi da je manje jabuke, i da su se cijene reflektovale na nešto višem nivou u odnosu na prethodne, vidjećemo kako će biti u budućnosti - dodao je Begenišić.

On je rekao da će pokušati da prevaziđu poremećaje na tržištu i da će uspjeti ostvariti prihode kako bi poslovnu godinu zatvorili na pozitivan način.