latinica  ћирилица
29/10/2020 |  09:13 ⇒ 10:25 | Autor: TANЈUG

Komplikuje se situacija u Srbiji

Situacija s virusom korona polako se ponovo komplikuje na teritoriji cijele Srbije. Dijelovi zemlje koji su do sada odolijevali bilježe rekordne brojke, navodi Tanjug.
Virus korona u Srbiji (Ilustracija RTRS) -
Virus korona u Srbiji (Ilustracija RTRS)

U Braničevskom okrugu, koji je dosad odolijevao trećem talasu virusa korona, u srijedu je samo u jednom danu zabilježeno 39 pozitivnih na, od čega je 29 u gradu Požarevcu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac apelovala je da se sprovode mjere zaštite u ustanovama i firmama. Ona je za RTS rekla da se očekuje dalji porast broja oboljelih.

Kada je riječ o školama, u Požarevcu je jedan srednjoškolac pozitivan na virus korona, i on je na kućnom liječenju.

U užičkoj bolnici hospitalizovano je petoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid 19, četvoro je na intezivnoj njezi, od kojih je dvoje na respiratorima, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

U toku jučerašnjeg dana bio je hospitalizovan pacijent manje.

U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smješteno je 66 pacijenata, četvoro više nego juče, navela je Vasiljević.

Kada je riječ o Valjevu, koje je pominjano kao žarište kada i Beograd, i dalje se povećava broj zaraženih, a od posljednjeg presjeka u srijedu zabilježeno je još 34 novozaraženih u tom gradu, a ukupno 57 na teritoriji okruga.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Biljana Rajković rekla je za RTS da se novozaraženi registruju i na teritorijama opština Ljig, Lajkovac, Mionica i Osečina.

Među zaraženima, navodi, ima i djece, to su uglavnom porodični kontakti.

- Došlo je do zaražavanja na nivou porodice, a ne u školama. Škole primjenjuju sve mjere, normalno rade. Ima par odjeljenja koja su na onlajn nastavi, ima djece koja su u izolaciji, ali za sada nema velikih problema - ističe Rajković.

Evidentno je, dodaje, povećanje u ovoj nedjelji broja zaraženih i u firmama, što bi moglo da se poveže sa nepoštovanjem mjera.

- Pravna lica su u obavezi, a građanima je na savjesti da mjere primjenjuju kontinuirano. Epidemiološka situacija je zaista preteća. Ako se u narednim danima ne primjenjuju sve mjere striktno, uvijek, svuda u svakom momentu, može da dođe samo do pogoršanja - rekla je Rajkovićeva.