latinica  ћирилица
29/10/2020 |  13:32 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Tanasković za Radio Srpske: Turska se nije odrekla neoosmanističke politike

Savremena Turska i njena politička i vojna ekspanzija na sjeveru Afrike, Mediteranu, Bliskom istoku i Kavkazu je koncept neoosmanističke politike koja nikada nije odbačena, smatra filolog i bivši diplomata iz Beograda Darko Tanasković.
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com) -
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com)

Profesor Tansković je za Radio Republike Srpske ocijenio da se, kao začetnik ove doktrine smatra bivši ministar inostranih poslova Turske Ahmet Dautoglu koji je autor knjige "Strategijska dubina".

Pojam neoosmanizma je duboko utkan u tursko društvo, a kao strategijska doktrina u spoljnim poslovima ove zemlje je realnost čega trebaju biti svjesne sve zemlje, koje ostvaruju kontakte i razvijaju diplomatsko-konzularne odnose sa zvaničnicima Turske, smatra profesor Darko Tansković.

Govoreći o zategnutim odnosima Turske i Francuske Tanasković je rekao da su i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kao i francuski Emanuel Makron veoma ambiciozni političari.

Erdogan pokušava na sebe preuzeti zaštitničku ulogu za sve muslimane, a ambiciozni Makron želi da sebe predstavi kao državnika, koji ima značajnu ulogu, kako u NATO-u, tako i u Evropskoj uniji.

Problemi između Turske i Francuske nisu isključivo vezani za različite interese u Libiji, Mediteranu i Kavkazu nego su opterećeni i zbog odnosa dvije zemlje prema Јermenima.

Francuska, u kojoj živi jaka jermenska zajednica, je prva u parlamentu usvojila Rezoluciju o genocidu nad Јermenima koji su Turci počinili 1915.godine, što je u Turskoj izazvalo izuzetno negatvne reakcije, kaže Tanasković.

On je naglasio da su Francuska, Austrija i Njemačka protivnici bilo kakvih pregovora oko ulaska Turske u EU.