latinica  ћирилица
29/10/2020 |  14:47 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Putin: Krajem godine masovna vakcinacija

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavljuje početak masovne vakcinacije protiv virusa korona pred kraj godine i ističe da je prioritet da vakcina bude obezbijeđena prvo za građane Ruske Federacije.
Vladimir Putin (@KremlinRussia_E) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia_E)Foto: Twitter

- Sada je samo pitanje kako obezbijediti proizvodnju neophodne količine vakcina. Postoje određeni problemi u vezi sa neophodnom opremom za masovnu proizvodnju - naveo je Putin u obraćanju učesnicima Investicionog foruma "Rusija zove".

Putin poručuje da je Rusija spremna za prodaju intelektualne svojine kada je riječ o ruskim vakcinama, kao i da ih proizvodi na platformama inostranih partnera.

- Oni imaju opremu za to. I to nije na štetu vakcinacije u samoj Rusiji jer mi tek trebamo da obezbijedimo tu opremu. Spremni smo na saradnju sa našim partnerima - navodi Putin.

On ističe da su kod ruskih vakcina, koje su proizveli Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju "Vektor", ispunjena dva ključna kriterijuma - bezbjednost i efikasnost.

- To su dobri preparati - zaključio je Putin i najavio da je na pomolu i treća vakcina, prenosi "Sputnjik".

"Sputnjik pet", prva u svijetu regostrovana vakcina protiv virusa korona, trenutno je u trećoj i završnoj fazi tstiranja na većem uzorku dobrovoljaca.