latinica  ћирилица
29/10/2020 |  14:51 ⇒ 30/10/2020 | 07:39 | Autor: RTRS

Banjaluka: Od sutra testiranje na Malti iz automobila

U Banjaluci od sutra počinje sa radom nova lokacija za testiranje na prisustvo virusa korona, gdje će građani biti testirani u automobilima, kako bi se izbjegao međusobni kontakt.
Igor Radojičić i Nevena Todorović - Foto: Twitter
Igor Radojičić i Nevena TodorovićFoto: Twitter

Ove testiranje, po principu uzimanja briseva pacijentima direktno u automobilu, vršiće se na Malti (parking kod Lesnine), a uvedeno je kao jedna od mjera Grada u borbi protiv širenja virusa korona usljed povećanog broja zaraženih.

- Time će biti rasterećena lokacija ispred Poliklinike, na kojoj je velika gužva i na kojoj je problem pristupa jer je riječ o centru grada. Ujedno smanjujemo kontakte među građanima jer će ovdje lice iz svog automobila moći da obavi testiranje - rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je naveo da se priprema i dodatna ARI ambulanta za lica sa akutnim respiratornim infekcijama u novom objektu u Docu, pored postojeće kovid ambulante.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da prva testiranja na novoj lokaciji na Malti počinju sutra od 8.30 časova.

Oko 120 pacijenata za koje je planirano da se sutra ovdje testiraju, prema njenim riječima, biće obaviješteno od strane Higijensko-epidemiološke službe.

- Za njih će biti pripremljene uputnice koje će ih čekati na ovoj lokaciji, tako da će se ovdje moći testirati samo oni pacijenti koje je naša služba pozavala. Ostavljena je mogućnost za one pacijente kojima ne odgovara ova lokacija, da mogu testiranje obaviti na punktu ispred Poliklinke - navela je ona.

Istakla je da je trenutno Dom zdravlja veoma opterećen, posebno primarna zdravstvena zaštita.

- Zato i ovom prilikom apelujem na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera kako bismo na neki način ublažili ovaj epidemijski talas širenja korona virusa - zaključila je ona.

Povećanje kapaciteta i lokacija za testiranje uvedene su kao nove mjere podrške zdravstvenoj zaštiti stanovništva.