latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:23 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Dodik: BiH mora autonomno da donosi odluke, sastanak sa Putinom do kraja godine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov konstatovali su danas da je vrijeme međunarodne uprave oličene u OHR isteklo i da BiH mora da autonomno i suvereno donosi odluke o svojoj budućnosti.

Uz želje za dobro zdravlje i što skoriji susret, Dodik je Lavrovu, koji je prije dva dana zbog odlaska u izolaciju nakon kontakta sa osobom zaraženom virusom korona morao da odgodi posjetu BiH i Republici Srpskoj, zahvalio na principijelnoj politici koju Ruska Federacija u kontinuitetu provodi u BiH.

- Posebnu zahvalnost srpski član Predsjedništva izrazio je zbog podrške Ruske Federacije Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiju godišnjicu potpisivanja BiH obilježava za manje od mjesec dana - navodi se u saopštenju.

Dodik je informisao Lavrova o pritiscima koje trpi Republika Srpska u vezi sa zahtjevima za odricanjem od mehanizma zaštite putem entitetskog i etničkog veta zarad EU integracija, kojih se, kako je naglasio, Republika Srpska nikada neće odreći.

Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ruski šef diplomatije je, u telefonskom razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH, još jednom izrazio podršku Ruske Federacije ovom sporazumu i svim odlukama Republike Srpske koje su u skladu sa njim.

Lavrov je potvrdio da se sprema sastanak Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina do kraja godine.

Ruski šef diplomatije najavio je i otvaranje odjeljenja Ambasde Ruske Federacije u Banjaluci, kao i dva kulturna centra - jedan u Banjaluci u Republici Srpskoj i u FBIH.

Tokom telefonskog razgovara Dodik je ponovio da Republika Srpski ne želi u NATO savez.

Takođe, bilo je riječi i o nabavci ruskih vakcina, koje će moći da dobije i Republika Srpska i to oko 200.000 komada do Nove godine.

Povodom predstojećih lokalnih izbora, ministar Lavrov poželio je srpskom članu Predsjedništva BiH i njegovoj partiji, SNSD-u, mnogo uspjeha.