latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:31 ⇒ 16:32 | Autor: SRNA

Petković: I današnje sastanke smo počeli pitanjem o ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština bez čijeg formiranja nema napretka u dijalogu.
Petar Petković  (Foto:kossev.info) -
Petar Petković (Foto:kossev.info)

On je pojasnio da je pitanjem ZSO počeo i bilateralni i trilateralni sastanak u Briselu.

- Svi moraju da znaju da, koje god pitanje da se pokrene, o kojem god pitanju da se razgovara u dijalogu, bez formiranja ZSO ne možemo da napredujemo. To je sada već svima jasno - rekao je Petković u Briselu.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, Petković je odgovorio da to zavisi od Brisela.

- Kada će biti naredni sastanak i na kom nivou zavisi od EU, koja vodi dijalog i na kojoj je, kao domaćinu, da pozove dvije strane na nastavak razgovora - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, važno je da Srbija u Briselu bude prisutna na ekspertskom nivou i da se razgovara jer su Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opredijeljeni da se izbore za vitalne interese Srbije i kroz dijalog rješavaju sva pitanja, prenose beogradski mediji.

On je naglasio da je implementacija Briselskog sporazuma neophodna za nastavak dijaloga i izgradnju povjerenja da bi se mogao napraviti korak naprijed u daljim razgovorima u Briselu.

- Beograd je ispunio sve što je dogovoreno i sada zahtijeva da se ispuni ono što Priština nije ispunila sedam i po godina, a to je formiranje ZSO - ponovio je Petković.