latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:50 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Golić: Opredjeljenje za poboljšanje uslova kvaliteta života

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske čvrsto je opredijeljeno da svakodnevno stvara uslove za poboljšanje kvaliteta života i zdravlja ljudi, istakla je danas ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je podsjetila da se Republika Srpska obavezala da smanji emisije zagađujućih materija u vazduh iz velikih postrojenja za sagorijevanje i da do početka 2028. godine dostigne nivo graničnih vrijednosti emisija zagađujućih materija u vazduhu definisan Direktivom o industrijskim emisijama, saopšteno je iz Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

- Poštujući tu obavezu, u skladu sa Ugovorom o osnivanju energetske zajednice, izrađen je i prihvaćen Nacionalni plan smanjenja emisija za BiH, a postrojenja obuhvaćena tim dokumentom u Republici Srpskoj su Termoelektrana /TE/ "Ugljevik" i TE "Gacko" - rekla je Golićeva na konferenciji o životnoj sredini "Živi zdravo, diši čisto".

Ona je naglasila da je TE "Ugljevik", izgradnjom sistema za odsumporavanje dimnih gasova, ispunila obavezu smanjenja emisije sumpor-dioksida, mnogo prije utvrđenog roka.

Golićeva je informisala učesnike konferencije da su preliminarni rezultati testiranja sistema u TE "Ugljevik" pokazali da su sve vrijednost funkcionalnih garancija ispod ugovorom zahtijevanih, a najvažnije od njih, kao što su emisije sumpor–dioksida i čvrstih čestica, znatno su ispod zahtijevanih.

Ona je informisala učesnike konferencije o efektima projekta Energetska efikasnost u BiH, koji u Republici Srpskoj sprovodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te navela da se, osim utopljavanja objekata iz oblasti obrazovanja i javnog zdravstva, radi i na promjeni sistema za grijanje, odnosno mijenjaju se sistemi koji su koristili fosilna goriva na sisteme koji za zagrijavanje koriste obnovljive izvore energije.

Golićeva je rekla da aktivnosti koje se sprovode u borbi za bolji kvalitet vazduha trebaju da postanu dio svakodnevnog života svakog pojedinca, s ciljem ličnog i zajedničkog doprinosa zdravoj životnoj sredini i očuvanju planete, navodi se u saopštenju.

Domaćin konferencije o životnoj sredini "Živi zdravo, diši čisto" u Sarajevu bio je šef EU u BiH Јohan Satler.