latinica  ћирилица
29/10/2020 |  17:11 ⇒ 17:21 | Autor: SRNA

Dodik: "Јelšingrad" primjer uspješne privatizacije (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je preduzeće PMP "Јelšingrad" u Gradišci primjer uspješne kompanije i odgovor onima koji govore da vlast u Republici Srpskoj ne podržava privredu.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Prilikom privatizacije u ovom preduzeću bilo je zaposleno 60 radnika, novi vlasnik je preuzeo obavezu da zaposli još 60 radnika, danas je ovdje zaposleno više od 200 radnika i proširenjem pogona u budućnosti ovo preduzeće će imati više od 300 radnika - rekao je Dodik tokom posjete ovoj kompaniji.

On je istakao da je rezultat "rehabilitacije" ove fabrike, koja se bavi zavarivanjem teških čeličnih konstrukcija i proizvodnjom djelova za mašine u rudarskoj industriji i čeličanama, činjenica da do 12 miliona evra godišnje bude prihodovano izvozom robe na tržište Evropske unije.

Milorad Dodik u posjeti PMP "Јelšingrad" (foto: SRNA)

Dodik je naglasio da je ovo dobar pokazatelj za društvo, jer se povećava bruto društveni proizvod i dodao da je cilj privrede Republike Srpske da bude izvozna i da plasira robu na strana tržišta.

On se zahvalio menadžmentu i radnicima koji rade u ovom preduzeću, navodeći da je dobra stvar što se većina učenika iz Tehniče škole u Gradišci poslije završetka školovanja zapošljava u ovom preduzeću.

Dodik je istakao da Republika Srpska može da bude konkurentna u svim oblastima proizvodnje, koju je neophodno podržavati.

Milorad Dodik u posjeti PMP "Јelšingrad" (foto: SRNA)

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je sa Dodikom boravio u posjeti kompaniji "Јelšigrad", kaže da je ova firma dobar primjer uspješene privatizacije na području Gradiške.

- PMP kompanija iz Italije je došla na područje Gradiške i u stečajnom postupku napravila izuzetnu privatizaciju koja se ogleda u zapošljavanju novih radnika - istakao je Adžić.

On je naveo da je 2018. godine otvoren novi pogon, te da je investirano u starom pogonu gdje su nabavljene nove mašine na kojima je moguće obavljati najsavremenije tehnološke procese.

Adžić je dodao da ova kompanija vodi brigu o svojim radnicima, te da su konstantno povećavane plate i da je stalna potreba za novom radnom snagom.

- Kao dokaz zdrave kompanije vidimo da se otvara novi pogon u ovom preduzeću koji će zapošljavati još 60 radnika - naglasio je Adžić.

On je naveo da je uz pomoć ove kompanije uveden sistem dualnog obrazovanja sa Tehničkom školom u Gradišci, čime su stvoreni uslovi da obrazovani kadrovi budu i budući radnici ovog preduzeća.

Adžić ističe da je PMP "Јelšingrad" društveno odgovorna kompanija koja je u Gradišci učestvovala u nizu humanitarinih akcija, izgradnji dječijih igrališta i drugih aktivnosti.

Izvršni direktor PMP "Јelšingrad" Ranko Dević je istakao da su privatizacijom ovog preduzeća i dolaskom Luiđija Poca, vlasnika iz Italije, uložena velika sredstva, te da je u tom periodu počeo rast proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

On je dodao da preduzeće trenutno zapošljava 250 radnika, te da je u toku izgradnja novog pogona koje će otvoriti prostor za novih 50 radnika.

Dević je naveo da su u toku realizacije projekata u ovom preduzeću u proteklom periodu imali veliku podršku republičkih organa vlasti i predstavnika lokalne zajednice na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem.