latinica  ћирилица
29/10/2020 |  22:27 ⇒ 22:41 | Autor: sputniknews.com

Kon: Moguće restrikcije u Beogradu

"U Beogradu iz dana u dan imamo povećanje, i to ne malo, ali u ostatku Srbije, osim u Kragujevcu, to nije tako. Možda će prvo doći do određenih restrikcija za Beograd", izjavio je dr Predrag Kon.
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Kako navodi, mora se razmišljati o tome šta mjere sve donose, ko će biti u problemu, ali da bez obzira na ekonomske razloge, postoje neke granice koje nikako ne smiju da se pređu.

- Imamo preko 120 hospitalizovanih za jedan dan, ako tako nastavimo, to će već biti ozbiljan problem - rekao je Kon.

On je istakao da bi uvođenje policijskog časa bio poraz.

- Policijski čas je poraz, to znači da nemamo svjesti da sami zaustavimo virus. Poraz u smislu da nismo uspjeli da se solidarišemo oko virusa, da nismo uspjeli da uvedemo nešto što svi poštuju, da pojedinci uništavaju kolektivni sad, i to često vrlo svjesno - naveo je epidemiolog član Kriznog štaba za B92.

Kon je ponovo naglasio važnost poštovanja onih mjera koje su na snazi.

- Policijski čas je mjera koja najviše šteti svima, ali je najefikasnija, jer onemogućuje prenos. On se mora oročiti na određeno vrijeme, ali ako se bude uvodio, i to mora da bude prvo za neka područja koja su posebno zahvaćena - rekao je Kon.

On je dodao da se zalaže da se uvede nošenje maski i u pješačkim zonama, zbog velikog broja ljudi na takvim mjestima.

Dodaje da bi zakon o epidemiji trebalo da bude usvojen i da će se nakon toga mnoge stvari bolje definisati, a samim tim i bolje sprovoditi, jer se nada izmjenama pravnog okvira.

Kada je riječ o školama, i dalje se radi o sporadičnim slučajevima, a u slučaju da se jave dva povezana - tzv. klaster, razred prelazi na onlajn nastavu.

Kako je objasnio, za svako djete piše informacija, redoslijed, liste.

- To je ogroman posao, onlajn nastava – nema posla. Ogromno je organizacija da bi se sve to obezbijedilo - rekao je Kon i naglasio da je zato važna dobra saradnja sa Ministarstvom prosvete.

- Svi su oni u ogromnom problemu, ali su iz Ministarstva prosvete pokazali spremnost za saradnju, da su razumijeli situaciju. Ako bude potrebe, moći ćemo određene mjere da donosimo kao epidemiolozi - rekao je Kon.