latinica  ћирилица
30/10/2020 |  09:03 ⇒ 09:11 | Autor: SRNA

Lazanski: Stiže ruska vojna pomoć vrijedna 180 miliona evra

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski rekao je da u Srbiju stiže ruska vojna pomoć vrijedna 180 miliona evra koju čini 30 ruskih tenkova "T-72" za Vojsku Srbije i 30 modernizovanih oklopnih transportera BRDM.
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs)

On je istakao da to najbolje pokazuje da odnosi Srbije i Rusije nimalo nisu narušeni usljed nedolaska ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd, zbog virusa korona.

Lazanski je podsjetio da je ovu isporuku dogovorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je rekao za "Sputnjik" da Srbija nikada ni od koga nije dobila ovakav poklon i da ne treba zaboraviti da se i srpski piloti besplatno školuju u Rusiji.

Lazanski je napomenuo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potpisao da bi Srbija trebalo da ima povećan broj pilota koji se školuju u Rusiji na helikopterima "Mi-17" i "Mi-35".

- Vrijednost ovog ruskog modernizovanog tenka nije ispod pet miliona dolara, što pomnoženo sa 30 iznosi 150 milona dolara. Tome dodajte i 30 modernizovanih oklopnih transportera BRDM2 sa teškim mitraljerozm, kao i novom optoelektronikom i oklopom koji bi mogli biti oko milion. Sve skupa, ruska pomoć je 180 miliona dolara, a treba tome dodati i šest /aviona/ `MIG-29` - rekao je Lazanski.

Kada je riječ o onima koji vole da upoređuju donacije koje stižu sa Zapada sa onima koje dolaze iz Rusije, Lazanski je poručio da ne treba da zaborave šta je sve taj isti Zapad uništio u NATO agresiji 1999. godine u Srbiji.

- Najniža procjena štete je bila 50 milijardi dolara. Pa, gospodo sa Zapada, uložite bar tu štetu koju ste nam naneli u ratu koji je bio zločin protiv mira i koji je bio protiv međunarodnog prava, a u kom je gro ciljeva gađano na teritoriji Srbije. I dužni ste da popravite tu štetu - rekao je Lazanski.

Odgovarajući na pitanje treba li Srbija da strahuje od reakcije Evropske komisije s obzirom na to da su spočitali i kupovinu ruskog protivvazduhoplovnog sistema "Pancir", Lazanski je naglasio da je Srbija suverena zemlja koja ima samostalnu spoljnu politiku koja teži EU, ali je, istovremeno, proklamovala politiku vojne neutralnosti.

- Nećemo ulaziti ni u jedan vojni savez, a kupujemo oružje vođeni, pre svega, interesima naše bezbednosti bez političkih pritisaka - rekao je Lazanski i dodao da Srbija kupuje oružje i od zemalja EU.

Lazanski je upitao kako to da Evropska komisija ne zamjera Bugarima što im Rusi rade modernizaciju aviona "MIG 29".

- Sitni činovnici EU treniraju strogoću na nekome ko nije njen član. Mi smo diverzifikovali naš asortiman vojnih proizvoda, a ako nekom to u EU smeta onda da izvinite, i nama možda smeta to što je Rumunija kupila američki sistem `Patriot` u vrijednosti od četiri milijarde dolara, a naše su komšije - rekao je Lazanski.