latinica  ћирилица
30/10/2020 |  11:55 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpski narod izgubio jednog od vodećih arhijereja i pastira naše crkve

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je telegram saučešća Srpskoj pravosalvnoj crkvi, Patrijaršiji, Njegovoj svetosti patrijarhu srrpskom Irineju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj povodom upokojenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Sa velikom tugom primili smo vijest da se jutros Gospodu predstavio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije, nakon teške borbe sa virusom korona. U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime, želim da Vam prenesem izraze našeg najdubljeg žaljenja - istakao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine naglasio je da građani Republike Srpske tuguju zbog odlaska mitropolita Amfilohija kojeg je srpski narod iskreno volio i doživljavao kao iskonskog hrišćanskog duhovnika, crkvenog velikodostojnika i od milja ga je zvao Đedo, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- Srpski pravoslavni narod u Republici Srpskoj, kao i svuda u svijetu, danas iskreno tuguje, jer je izgubio jednog od vodećih arhijereja i pastira naše Crkve. Utjeha svim vjernim pravoslavnim hrišćanima jeste vjera da se onaj koji je posvećen Hristu, kao što je to bio, svim svojim bićem i dušom, naš mitropolit Amfilohije, ostaje da živi na vijek vijekova. Vječan mu spomen i Carstvo nebesko - naveo je Čubrilović u telegramu saučešća.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske podsjetio je i na riječi vladike crnogorskog i velikog srpskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša: "Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi".

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, od posljedica virusa korona.