latinica  ћирилица
30/10/2020 |  12:59 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

U nedjelju sahrana mitropolita Amfilohija

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Mitropolit Amfilohije (Foto: Medija centar Beograd) -
Mitropolit Amfilohije (Foto: Medija centar Beograd)

Tijelo blaženopočivšeg mitropolita danas će biti preneseno na Cetinje, a sutra će, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9.00 časova biti služena zaupokojena liturgija u Cetinjskom manastiru.

U 13.00 časova predviđen je ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gdje će biti molitveno dočekane u 14.00 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja.

U Hramu će biti sve do nedjelje, 1. novembra, kada će biti služena Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja.

Nakon liturgije biće služeno opijelo i obavljena sahrana.

Po svojoj sopstvenoj želji, blaženopočivši mitropolit Amfilohije biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Iz Mitropolije navode da će sve do sahrane narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, dok će u danima nakon sahrane svakodnevno biti služena Sveta liturgija i pomeni u hramovima.

Vjerni narod će u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja moći da se pokloni mitropolitovom grobu.

Mitropolija očekuje od državnih organa da daju svoj doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.

- Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova - junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe - navode iz Mitropolije.

U podne su se oglasila zvona na parohijskim i manastirskim hramovima, a tako će biti i nakon večernje službe u hramovima gdje se ona služi ili u 16.00 časova gdje se večernja služba ne služi redovno.

Nakon večernjih službi biće održan pomen, a sveštenici će se obratiti prigodnim besjedama.

Iz Mitropolije navode da će se i u subotu, na Lučindan, 31. oktobra, oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova u 10.00 i 16.00 časova, te da će nakon večernjih službi biri održan pomen.

U nedjelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biće služena Sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9.00 časova, nakon koje će biti održan pomen mitropolitu Amfilohiju.

Mitropolit Amfilohije upokojio se jutros nakon primanja svete tajne pričešća u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.