latinica  ћирилица
30/10/2020 |  13:59 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Bijeljina: Saradnja Bolnice i domova zdravlja u borbi protiv virusa

Mora se čuvati bijeljinska bolnica jer je ona posljednja linija odbrane u izuzetno teškoj i zabrinjavajućoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona, poručio je danas vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović.
Bijeljina-sastanak - Foto: SRNA
Bijeljina-sastanakFoto: SRNA

U Bolnici "Sveti vračevi" je zbog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije održan zajednički Krizni štab sa direktorima svih zdravstvenih ustanova primarnog nivoa koje gravitiraju ka ovoj zdravstvenoj ustanovi, a među zaključcima je da se razmisli o tome koliko se pacijenata upućuje u bolnicu.

Maksimović je istakao da su svi zdravstveni radnici u regiji jedinstveni u nastojanju da se što lakše prebrodi kriza sa virusom korona.

- Dogovorili smo i da zdravstveni radnici iz primarne zdravstvene zaštite dođu u bijeljinsku bolnicu na usavršavanje rada u kovid uslovima - rekao je Maksimović i dodao da i Bolnica usavršava znanje svog kadra za rad u kovid uslovima njihovim slanjem u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i Klinički centar Srbije.

Prema njegovim riječima, Bijeljina i dalje ima visok procenat zaraženosti virusom korona od gotovo 60 odsto.

- U regiji dnevno radimo oko 200 uzoraka i imamo visok procenat od 65 odsto pozitivnih na virus korona - naveo je Maksimović.

On je rekao da je u kovid bolnici 47 pacijenata i da zabrinjava što je među njima 30 teških bolesnika, od kojih je pet vitalno ugroženo, dok 17 pacijenata ima srednje tešku kliničku sliku.

Direktor Doma zdravlja u Loparama Želimir Nešković je u ime predstavnika primarne zdravstvene zaštite rekao da rade u punom kapacitetu i da su izrazito opterećeni.

- Svijest građana kada je riječ o epidemiji virusa korona je niska, što je poražavajuće i otežava rad zdravstvenih radnika i funkcionisanje naših ustanova i lokalnih zajednica - napomenuo je Nešković.