latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:08 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Tegeltija očekuje novi aranžman sa MMF-om u januaru

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija danas je u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda istakao da očekuje zaključenje novog aranžmana u januaru 2021. godine.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je izrazio punu opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH da, uprkos otežanom radu Misije MMF-a usljed pandemije virusa korona, očekuje uspješan završetak pregovora do sredine decembra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Govoreći o novom aranžmanu sa MMF-om, Tegeltija je istakao da je potrebno zadržati stabilnost finansijskog sektora, te posvećeno i temeljno nastaviti sa radom na oporavku zdravstvenog sektora i reformi javnih preduzeća.

On je naglasio potrebu snažne podrške oporavku ekonomije, uz posebnu pažnju na privredne grane koje su najjače pogođene krizom.

U fokusu razgovora bile su planirane aktivnosti i mjere u okviru novog aranžmana sa MMF-om, kao i o reformskim oblastima koje će biti obuhvaćene novim aranžmanom.

U saopštenju se navodi da je Tegeltija tokom razgovora putem video-linka sa delegacijom koju je predvodio šef Misije MMF-a u BiH Martin Petri upoznao predstavnike ove monetarne institucije o aktivnostima koje institucije u BiH provode u borbi sa posljedicama uzrokovanim pandemijom virusa korona.

Tegeltija je naveo da su trenutno resursi svih nivoa vlasti u BiH usmjereni na podršku zdravstvenom sektoru i zaštitu zdravlja stanovništva, te podršku realnom sektoru.

Predsjedavajući Savjeta ministara zahvalio je MMF-u za pomoć i efikasno djelovanje u odobravanju sredstava iz Instrumenta za brzo finansiranje na samom početku pandemije, te iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH.