latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:32 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Višković u Stanarima: RiTE i opština - primjeri domaćinskog poslovanja (FOTO/VIDEO)

Opština Stanari kao najmlađa opština u Srpskoj ostvarila je više za nepunih pet godina nego neke lokalne zajednice za 50 godina, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.
Višković u Stanarima (foto: Vlada Republike Srpske Twitter) -
Višković u Stanarima (foto: Vlada Republike Srpske Twitter)

Višković je u Stanarima razgovarao sa rukovodstvom opštine i EFT Rudnika i Termoelektrane.

EFT Rudnik i TE Stanari do kraja godine planira da proizvede oko 2.000 gigavat sati električne energije.

To je nešto manje nego što je planirano jer je pandemija imala uticaja i na ovo preduzeće.

Iz istog razloga pomjerili su i godišnji remont postrojenja.

- Umjesto u aprilu radili smo ga u oktobru što je posljedica pandemije. Radili smo ga bez kineskih stručnjaka što je donekle i dobro jer smo vidjeli da mi to možemo i bez kompanija iz okruženja - izjavio je direktor EFT Rudnika i TE Stanari Savo Mirković.

Ovdje je zaposleno oko 900 radnika, prošle godine u budžet su uplatili oko 50 miliona maraka, a koncesionu naknadu prema lokalnoj zajednici.

Prošle godine po tom osnovu u budžet opštine Stanari slilo se 8,3 miliona KM.

- Ako dobro radi Rudnik i Termoelektrana onda je dobro i lokalnoj zajednici, i Republici Srpskoj, i Vladi, i svima nama - istakao je Višković.

Iz budžeta koji se puni zahvaljujući rudniku i termoelektrani realizuju se mnogi projekti u opštini Stanari. Neke od njih pomoći će i Vlada Srpske.

Načelnik opštine Dušan Panić zahvalio je premijeru Viškoviću na današnjoj posjeti za koju kaže da je poruka da Vlada Srpske čvrsto stoji iza opštine Stanari, što je i vidljivo u njenom dosadašnjem razvoju, koji će biti nastavljen.

On kaže da je Viškovića upoznao o kapitalnim projektima, kao što je nastavak treće i četvrte faze izgradnje vodovoda, te izgradnja poslovna zone.

- Ovo je najmlađa lokalna zajednica u Republici Srpskoj, a ostvarila je za ovih nepunih pet godina kao lokalne zajednice koje postoje 50 i više godina. To je dokaz odgovornog rada ovih ljudi - istakao je Višković.

Opština i Rudnik i Termoelektrane ne mogu jedno bez drugog, a Vlada Srpske se stavlja na raspolaganje i jednom i drugom kako bi sve probleme u budućnosti zajednički rješavalo, rekao je premijer Višković.

Višković se zahvalio Rudniku i Termoelektrani na donaciji od milion maraka pomoću čega je nabavljeno sedam sanitetskih vozila za domove zdravlja u Republici Srpskoj.