latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:02 | Autor: SRNA

Perović: Izgubili smo velikog čovjeka jake vjere

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da je smrt Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija prije svega gubitak čovjeka snažne vjere i istakao da je ovo težak dan za cijelu Pravoslavnu crkvu.
Gojko Perović (foto: istokrs.com) -
Gojko Perović (foto: istokrs.com)

- Ovo je veliki, teški dan za naš narod i Mitropoliju, ukupno za cijelu vaseljensku Pravoslavnu crkvu. Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je prije svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čovjeka snažne vjere. Čovjeka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo - je li pogodan momenat, je li pogodno vrijeme, okolnosti - istakao je Perović.

On je dodao da je vladika Amfilohije "na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi".

- U skladu sa onom našom narodnom: "Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje", ovdje iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cijela pravoslavna Crna Gora -izjavio je Perović novinarima ispred Cetinjskog manastira.

Podsjetio je da su tri cetinjska mitropolita, vladika Amfilohije, Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Petrović Njegoš, preminuli "u tri dana".

- Taj Božji znak koji nikako nismo mogli da isplaniramo, nego je Bog tako udesio, poziva nas na ono što su pozivali i mitropolitovi prethodnici - na mir, ljubav i jedinstvo najprije među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori. Samim tim, ako se mi sjedinimo u ljubavi i bratstvu, onda je i sva Crna Gora sjedinjena u ljubavi i bratstvu. To je poziv današnjega dana - poručio je Perović.

On je naveo da je Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori već ustanovio protokol kada je riječ o daljim dešavanjima.

- Ako Bog da, sutra ćemo ovdje pred odrom mitropolita Amfilohija služiti Zaupokojenu liturgiju - najavio je Perović.

On je dodao da je u 13.00 časova planiran ispraćaj zemnih ostataka vladike Amfilohija u Podgoricu.

- U Podgorici će u 14.00 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja, mogu slobodno da kažem, biti svečani doček, jer u ovom tužnom momentu sve ovo što je mitropolit uradio i vjera kojom ga ispraćamo u onaj vječni život koji postoji i u koji vjerujemo je, između ostalog, i svečanost za crkvu. Svečanost jer pred sobom imamo svjedoka vjere, svjedoka vječnoga života - naveo je Perović.

On je rekao da će u nedjelju u 9.00 časova liturgiju služiti Njegova svetost partijarh srpski Irinej sa arhijerejima, a potom će biti obavljena i sahrana u Hramu.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je danas u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore.

On je od 6. oktobra bio na bolničkom liječenju od bolesti uzrokovane virusom korona.