latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:11 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Brčko: Obustavlja se nastava, ugostiteljski objekti rade do 22.00

U Brčko distriktu od 2. do 6. novembra biće obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odlučio je danas brčanski Štab za zaštitu i spasavanje.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Odjeljenju za obrazovanje naloženo je da dostavi plan odvijanja nastave nakon što škole ponovo počnu da rade, naročito vodeći računa o okupljanju velikog broja djece u javnom prevozu, koje je prepoznato kao žarište širenja virusa virusa.

Naredbom Štaba za zaštitu i spasavanje od danas u narednih sedam dana ograničava se rad ugostiteljskim objektima do 22.00 časa, objavljeno je na sajtu Vlade Brčko distrikta.

Kriznom štabu zdravstva nalaže se da dostavi prijedlog plana testiranja u osnovnim i srednjim školama s ciljem utvrđivanja stvarnog epidemiološkog stanja i broja zaraženih u obrazovnim ustanovama.

Osim toga, Kriznom štabu zdravstva nalaže se da do utorka dostavi preporuku na koji način će biti održavani skupovi u okviru predizborne kampanje.

Štab za zaštitu i spasavanje će analizirati situaciju na terenu i dalje postupati u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Na području Brčko distrikta danas je infekcija virusom korona potvrđena kod još 46 osoba, a broj aktivnih slučajeva povećao se na 194.

U bolnici se nalaze 22 pacijenta, od kojih sedmoro ima tešku kliničku sliku, dok je jedno na respiratoru.