latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:28 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

Počinje Peti međunarodni festival gitare

Peti međunarodni festival gitare Gitar junajted fest počeće večeras u Istočnom Novom Sarajevu, a zbog trenutne epidemiološke situacije predviđen je samo koncertni program u sali Kulturnog centra, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite.
Gitar fest, Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Gitar fest, Istočno SarajevoFoto: RTRS

Direktor festivala, kompozitor i gitarista Vojislav Ivanović izjavio je da je poseban značaj festivala u činjenici da se ogranizuje petu godinu zaredom.

Iako su zbog epidemije morali biti otkazani majstorske radionice i takmičarski dio, on je rekao da su pokušali da obogate koncertni dio festivala.

- Tokom ovih godina naš festival je rastao i izrastao u dostojnog člana svjetske porodice gitarskih festivala. Sve to nas obavezuje da rastemo i dalje i da budemo bolji. Kultura je sastavni dio naših života, ljudi vole da slušaju različite žanrove muzike i zato je potrebno da im ponudimo dosta toga iz ove oblasti - rekao je Ivanović.

Večeras će biti otvorena i izložba najljepših postera dosadašnjih edicija festivala.

- Prezentacija jedinstvene "Muv" najmanje "putne" gitare na svijetu zakazana je u 18.30 časova, nakon čega slijedi svečano otvaranje Festivala u 20.00 časova i koncert Nemanje Bogunovića u saradnji sa gudačkim kvintetom Strings atačt, pod vođstvom sjajnog violiniste Јovana Bogosavljevića - istakao je Ivanović.

Publici će se sutra u 20.00 časova prvi put predstaviti izvanredni i izuzetno svestrani grčki gitarista Јorgos Behlivanoglu.

Novitet festivala je koncert pod nazivom "Gitar junajted podijum za mlade" na kojem će se predstaviti najbolji studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u nedjelju u 18.00 časova, čime će festival biti svečano zatvoren.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo interesovanjem publike za ovogodišnje izdanje festivala, napomenuvši da je, s obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere, broj posjetilaca u sali Kulturnog centra ograničen na 50. On je pozvao posjetioce da rezervišu ulaznice na vrijeme.

Zainteresovani ulaznice mogu da rezervišu na mejl guitarunitedfest@gmail.com, a ovogodišnji Festival održava se pod sloganom Gitarska porodica.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da se Opštinska uprava trudi da podrži, ali i održi nivo kulturnih manifestacija na području ove lokalne zajednice u izuzetno teškim i specifičnim okolnostima.

- Želim i da čestitam organizatorima koji su se potrudili da dovedu kvalitetne i dobre izvođače i mislim da će publika ipak naći način da uživa na ovim koncertima - istakao je Ćosić.