latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:43 ⇒ 16:44 | Autor: TANЈUG

Pupovac o progonu ćirilice iz Vukovara: Ustavni sud je razvlastio Vladu

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac izjavio je da bi Ustavni sud trebalo da se izjasni da li je osnovan zaključak Gradskog veijća Vukovara o tome da se u tom gradu nisu stekli uslovi za povratak ćirilice.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je to rekao nakon što je vukovarsko Gradsko vijeće ranije ove sedmice prihvatilo zaključak gradonačelnika Ivana Penave da se u Vukovaru nisu stvorili uslove za vraćanje ćirilice.

Pupovac je u izjavi za riječki Novi list rekao da je Ustavni sud nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio na lokalnu vlast.

- Razumijem da to može biti političko pitanje u kontekstu funkcionisanja Vlade i koalicije HDZ i SDSS, ali Ustavni sud je, što se ovoga tiče, razvlastio Vladu. Mi, osim toga, našim partnerima ne sugerišmo, još manje namećemo stavove. Ostavljamo im da sami procjene šta i koliko mogu. Zalažemo se za potpunu slobodu govora - kaže Pupovac.

Ocijenio je da je Ustavni sud "omogućio da radikalna politika, ako ima većinu u Gradskom vijeću, može da odlaže stvari, a da je pritom centralnu vlast udaljio od Vukovara".

- Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim većnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDSS nema sagovornika - kaže Pupovac.

Od Ustavnog suda Pupovac kaže da očekuje da "Penavi i njegovim vjećnicima objasni da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovu nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenja nečijih prava".

Pupovac smatra da je neprihvatljivo održavanje situacije da u Vukovaru "kadija istovremeno i tuži i sudi".

Istakao je da ima sve više napada na pripadnike srpske zajednice, što rade pripadnici pojedinih grupacija, koje na određeni način podržava gradski budžet.

Gradsko vijeće Vukovara je na prijedlog Penave zaključilo da bi se "proširivanje opsega prava smatralo nepoštovanjem i nerazumijevanjem građana grada Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991.  godine i njihove žrtve koje bi u konačno dovele do neželjenih posljedica po suživot u Gradu Vukovaru".