latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:53 ⇒ 21:42 | Autor: sputniknews.com

Raste broj mrtvih u Turskoj, više od 400 povrijeđenih (VIDEO)

Raste broj mrtvih u Turskoj nakon razornog zemljotresa. Prema posljednjim informacijama život je izgubilo 12 ljudi, a više od 400 je povrijeđeno. Spasioci i mještani tragaju za preživjelima.
Turska - zemljotres -
Turska - zemljotres

Gradonačelnik grada Seferihisar u provinciji Izmir Ismail Јetiskin izjavio je da su se u trenutku potresa na moru nalazili ribari o čijoj se sudbini sada ništa ne zna.

Gradonačelnik pretpostavlja da među njima možda ima žrtava.

Direktor Opservatorije Kandili Haluk Ozener kaže da je zemljotres bio jačine 6,9 stepeni a da je za vreme potresa nastala tektonska raselina dužine 30-40 kilometara.

Zemljotres je nešto prije 14 časova pogodio grčka ostrva i dio Turske na Egejskom moru.

Mediji javljaju da se potres osjetio sve do Istanbula i Atine. Nakon snažnog zemljotresa osjetio se niz nešto slabijih potresa.

Velika materijalna šteta pričinjena je na grčkom ostrvu Samos i u Izmiru u Turskoj, a na snimcima se vidi kako se zgrade ruše u trenu, a more nadire na ulice.

Ministri spoljnih poslova Turske i Grčke Mevlut Čavušoglu i Nikos Dendijas dogovorili su se o pružanju uzajamne pomoći nakon zemljotresa, saopštio je Sputnjiku izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

- Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas pozvao je telefonom našeg ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua i izrazio je saučešće zbog zemljotresa koji je pogodio Izmir. Ministri su se dogovorili da u u slučaju potrebe pruže međusobnu pomoć i podršku - rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim riječima, strane su se dogovorile da ostanu u stalnom kontaktu.