latinica  ћирилица
30/10/2020 |  17:07 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev obnovili su danas inicijativu za unapređenje regionalne saradnje, uz konstataciju da je ona u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom i predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera zapadnog Balkana u Sofiji.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Oni su se na sastanku, koji je održan putem video-linka, saglasili da je kriza virusom korona dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem te uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Vučić, Zaev i Rama su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i BiH uskoro moći da se pridruže inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih zemalja regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmjene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Na sastanku je dogovoreno da se formira stalna radna grupa koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, s ciljem ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici sastanka su saglasni da ova inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmjerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje zapadnog Balkana.