latinica  ћирилица
30/10/2020 |  17:34 ⇒ 31/10/2020 | 09:32 | Autor: TANЈUG

Od 10. novembra bez PCR testa i sa ličnom kartom između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je da je na video sastanku o "Malom Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim doneseno nekoliko važnih odluka koje će se primjenjivati od 10. novembra.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Ono što je sigurno, od tada će građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez PCR testa.

Napomenuo je da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Vučić je rekao da su imali dug sastanak sa Ramom i Zaevim i da misli da je bilo važno što su donijeli nekoliko bitnih odluka, koje će se primjenjivati najkasnije od 10. novembra.

- Do tada moći će sigurno bez PCR testa da se ide Albnaniju i Sjevernu Makedoniju, ili odatle u Srbiju - rekao je Vučić.

Dodao je da će ministri zdravlja da formulišu dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognemo, da mi možemo da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, da oni mogu da prime naše ljude koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi.

- Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negdje pojavimo zajedno u nabavci vakcina - rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče Kovida - 19.

Vučić je rekao je da je na konferenciji o "malom Šengenu" postignut dogovor o tri tačke - radnim dozvolama, međusobnoj pomoći kod elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu.

- Postignut je potpuni dogovor oko radnih dozvola, pomoći u elementarnim nepogodama, kao i u vezi bržeg carinskog rada, kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama - objasnio je Vučić. 

Mogućnost putovanja samo sa ličnom kartom 

Istakao je da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Sjevernom Makedonijom, zatim i Albanije, kako bi na ličnom primjeru pokazao i uvjerio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.

Naveo je da sa Albanijom Srbija još nije imala takvu mogućnost, iako su vođeni razgovori o tome, te da predstoji razmjena nota.

Prenio je da se razgovaralo i o tome kako da se zajednički snaži zajednička politička pozicija, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.

- Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tijela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti - rekao je Vučić.

Prenio je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći dio novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.

Razgovarano je, dodao je, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savjet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.

Otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo

Vučić je izjavio večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o Malom Šengenu, da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi.

- Mi Prištinu očekujemo već na nekom od sljedećih sastanaka, u skladu sa vašingtonskom inicijativom. Govorio sam i o tome na konferenciji i očekujemo da se Avdulah Hoti priključi već na sljedećem samitu i susretu, a onda očekujemo i Sarajevo i Podgoricu - rekao je Vučić.

Kaže da je dogovoreno i formiranje stalnog sekretarijata inicijative, što je, ističe, veoma važna odluka, pošto će tako uvijek biti formalizovane sve odluke.

- Suština svega je da olakšamo život svima. Mi smo svi zajedno veoma mali, ali svi zajedno smo manje mali nego kada smo sami. To je velika i važna ideja i od toga Srbija ima ogromne koristi - naveo je Vučić.

Ističe da je prošlo vrijeme kada nismo razumjeli svjetske procese i kada je svijet išao mimo nas, kao i kada nismo razumjeli šta znači snažna ekonomija.

Srbija će ove godine imati najvišu stopu privrednog rasta, dodao je Vučić.

Vučić: Srbija po rastu u trećem kvartalu vjerovatno najbolja u Evropi

Vučić je izjavio da očekuje večeras ili ujutru podatke za rast BDP-a u trećem kvartalu i to između minus 0,2 i plus 0,2 odsto, po čemu će Srbija vjerovatno biti najbolja u Evropi.

- Čujem kako se pojedine Vlade u Evropi hvale da imaju 12 ili 15 odsto rast u odnosu na prethodni kvartal, iako im je pad u odnosu na isti kvartal prehtodne godine i pet, šest ili sedam odsto, ali to je šminkanje brojeva, mi to ne radimo - kazao je Vučić.

Dodaje da će Srbija po rastu BDP u trećem kvartalu biti vjerovatno najbolja u Evropi ili na drugom mjestu, kao i da je cilj da po rastu BDP u cijeloj 2020. bude najbolja u Evropi.

- Dobro je da se Evropa polako oporavlja, ali srećom mi smo u ovom trenutku značajno bolji, ali nam je zato potrebno veće tržište i bolje povezivanje u regionu i zato ćemo na tome da insistiramo - poručio je Vučić.