latinica  ћирилица
30/10/2020 |  18:31 ⇒ 31/10/2020 | 07:58 | Autor: RTRS

Rapidno raste broj novozaraženih; U pripremi set mjera za lokalne zajednice (VIDEO)

U Srpskoj je u posljednja 24 časa zabilježeno 648 novozaraženih i devet umrlih.
Korona virus - Foto: RTRS
Korona virusFoto: RTRS

Na bolničko liječenje primljena su još 63 lica, pa je trenutno hospitalizovana 661 osoba, od toga 23 je na respiratoru.

Institut za javno zdravstvo organizovaće sastanak sa najugroženijim lokalnim zajednicama da bi se razmotrilo eventualno pooštravanje epidemioloških mjera.

Broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih rapidno raste – zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa već popunjavaju svoje kapacitete.

U 41 lokalnoj zajednici registrovani su slučajevi zaraze, od čega je u 15 opština dvocifren broj pozitivnih.

Banjaluka, Bijeljina i Trebinje su sa najvećim brojem pozitivnih slučajeva.

Institut za javno zdravstvo pripremiće individualni set mjera za svaku lokalnu zajednicu, kako bi one mogle što bolje da reaguju.

- U nekim lokalnim zajednicama ti brojevi su išli do 80 odsto, od ukupnog broja testiranih su bili pozitivni. Samim tim, to predstavlja ogromno opterećenje, za zdravstveni sistem u toj lokalnoj zajednici, ali i toj regiji koju pokriva bolnica koja pripada toj zajednici, lokalnom nivou - izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Epidemiolog Јela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović je naglasila da je u ovom trenutku najveći problem uglavnom porast broja osoba koja zahtijevaju hospitalizaciju.

- Јa bih podsjetila da procenat onih koji zahtijevaju hospitalizaciju u ovom momentu je manji od 10 odsto od aktivnih slučajeva. Međutim, sa ovakvom brzinom širenja, 10 odsto predstavlja veliki broj. Moramo zaustaviti ovo širenje - upozorila je Aćimovićeva.

Zbog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini održan je sastanak direktora svih zdravstvenih ustanova primarnog nivoa koje gravitiraju ka bijeljinskoj bolnici sa članovima Kriznog štaba ove zdravstvene ustanove.

- Uopšte u regiji gdje je radila bijeljinska bolnica, dnevno radimo oko 200 uzoraka. I dalje je visok procenat zarađenih čak 65 odsto. Prije desetak dana imali smo samo sedam pacijenata u kovid bolnici, a danas imamo 47 - istakao je vršilac dužnosti direktora bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina Zlatko Maksimović.

- Takođe smo dogovorili da ćemo poslati određene naše kadrove iz sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite na obuku i da bi pomogli sam rad bolnice - rekao je direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković.

Banjaluka preduzima sve mjere kako bi zaustavilo širenje virusa. Završena je dezinfekcija svih stambenih zgrada kao i javnih, sportskih i objekata kulture.

Naredne sedmice biće dezinfikovani i objekti mjesnih zajednica. Počelo je i testiranje na virus korona iz automobila, na novoj lokaciji na Malti.

- U proteklih 10 dana svjedoci smo novog talasa epidemije. Pojavljuje se potreba za dodatnom ljudskom organizacijom i logistikom i resursima da ljudi ne čekaju i brže dođu na red i da bude manje kontakata - izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- Testiraju se pacijenti koji budu pozvani od HES službe i koji imaju odgovarajuću uputnicu za testiranje. Zato molim građane da ne dolaze na ovaj punkt zbog komercijalnog testiranja - naglasila je direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Od ponedjeljka 2. novembra đaci se vraćaju u školske klupe, ali iako je stanje u obrazovnim ustanovama zadovoljavajuće, nema opuštanja, naglašavaju u Institutu.

Ponovljen je apel građanima da se što manje kreću i ograniče svoje kontakte sa drugim ljudima u narednom periodu.