latinica  ћирилица
30/10/2020 |  18:42 ⇒ 31/10/2020 | 07:58 | Autor: RTRS

Mitropolit Amfilohije ostavio ogroman trag u istoriji SPC i srpskog naroda (VIDEO)

U Podgorici se danas upokojio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Početkom oktobra zaražen je virusom korona, a gotovo mjesec dana liječio se u Kliničkom centru Crne Gore.
Upokojio se mitropolit Amfilohije (Foto:in4s.net) -
Upokojio se mitropolit Amfilohije (Foto:in4s.net)

Prema prognozama ljekara bio je na putu oporavka, ali mu se zdravstveno stanje juče ponovo pogoršalo.

Smrt mitropolita Amfilohija potresla je sve koji su ga voljeli i poštovali. Brojni vjernici okupili su se na pomenima, koji su služeni u hramovima širom Crne Gore.

Svi oni su sa budnom pažnjom proteklih mjesec dana pratili ljekarske izvještaje o zdravstvenom stanju mitropolita, koji se od 6.oktobra, kada mu je potvrđeno prisustvo virusa korona, nalazio u podgoričkom KBC-u.

Ohrabrivale su ih vijesti da se mitropolit oporavlja i da mu je drugi test, koji je urađen prije nekoliko dana, negativan.

Očekivalo se i da uskoro izađe iz bolnice. Zato ih je sve šokirala vijest da mu se stanje juče pogoršalo, a posebno da je jutros u 8 časova i 20 minuta preminuo.

Telegrami saučešća u Mitropoliju crnogorsko-primorsko stižu cijeli dan sa svih strana.

U njima se izražava žaljenje zbog odlaska čovjeka koji je ostavio ogroman trag u istoriji SPC i srpskog naroda u Crnoj Gori.

Obnovio je stotine hramova. U njegovo vrijeme izgrađen je i osveštan ovaj Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u kome će, prema, njegovoj želji biti i sahranjen.

Vratio je narod u crkve, naučio ih kako se vole i brane svoje svetinje. A branio ih je zajedno sa njima u brojnim litijama po suncu, kiši, snijegu.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Mitropolit Amfilohije ostaće upamćen kao veliki prosvjetitelj

Dodik: Mitropolit Amfilohije obezbijedio mjesto među velikanima pravoslavlja