latinica  ћирилица
30/10/2020 |  19:49 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Medijska pismenost u borbi protiv pandemije virusa korona (VIDEO)

Nedjelja medijske i informacione pismenosti, obilježena je u vidu debate pod nazivom "Uloga i značaj medijske pismenosti u vrijeme infodemije i pandemije virusa korona" na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.
Medijska pismenost - Foto: RTRS
Medijska pismenostFoto: RTRS

Prema brojnim istraživanjima, i ove godine, BiH je i dalje na veoma niskom nivou medijske pismenosti.

- Mi ovom debatom želimo da ukažemo značaj medijskog obrazovanja i veliku ulogu u obrazovnom sistemu, koja je zaista veoma nužna i neophodn - naglasila je profesorka na Fakultetu političkih nauka doc. dr Dragana Trninić.

Voditeljka i urednica na televiziji RTRS Biljana Marić istakla je važnost informatičke pismenosti, posebno u doba pandemije virusa korona.

- Mislim da je veoma bitno ono na šta sam ja ponosna kao novinarka i urednica RTRS, da sa ovog javnog servisa nije otišao nijedan sekund panike kada je u pitanju virus korona - rekla je Marićeva.

Stručni savjetnih RAK BiH Sanja Dokić Mrša podsjetila je na tekst koji govori o definiciji i suprotstavljanju dezinformacijama.

- Istakla bih da je RAK početkom ove godine napravio i na svojoj veb stranici i objavio tekst o tome šta su dezinformacije i kako im se suprotstaviti. To je važno zato što su dezinformacije u osnovi infodemije - naglasila je Dokić Mrša.