latinica  ћирилица
30/10/2020 |  21:27 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Istraživanje: Radojičić gradonačelnik, PDP druga partija, Socijalisti se bore za cenzus

Portal BLMojGrad došao je u posjed istraživanja javnog mnjenja pred lokalne izbore, a koje je izvršeno u periodu od 10-14 oktobar 2020. godine
Istraživanje (Foto:blmojgrad.com) -
Istraživanje (Foto:blmojgrad.com)

Veličina uzorka: 1.541 ispitanika.

Polna struktura (žena 56 odsto, muškaraca 44 odsto).

Prosječna starost ispitanika 45,7 godine.

Prema tom istraživanju budući gradonačelnik Banjaluke je Igor Radojičić.

Istraživanje (Foto:blmojgrad.com)

Prema ovom istraživanju aktuelni gradonačelnik ima nedostuižnu prednost u odnosu na protivkandidata Draška Stanivukovića. Iz agencije koja je radila istraživanje tvrde da se može reći da je razlika nedostižna, bez obzira na stavove neodlučnih ispitanika (glasača). Po njima bi razlika u broju osvojenih glasova u korist Radojičića bila oko 10 hiljada glasova više.

Kada su u pitanju rejtinzi političkih partija analiza pokazuje da su najjače dvije partije, SNSD i PDP. Treća partija po popularnosti je US, koja je nakon odluke CIK-a čak i neznatno ojačala rejting. Stabilan rejting ima DNS (ovaj put iznad 5 odsto), a prate ga SDS, SP i SPS.

Iznad cenzusa mogle bi da prođu i dvije nove partije DEMOS i SPS. Ispod cenzusa je NDP, Poligraf i ostale manje partije.

Istraživanje (Foto:blmojgrad.com)

 

Oko polovine anketiranih građana Banjaluke, tj. 52 odsto anketiranih živi isto danas i prije godinu dana. Svega 15 odsto anketiranih smatra da danas živi čak i bolje, uprkos pandemiji izazvanoj virusom korona. Svaki četvrti anketirani misli da živi lošije nego 2019. godine

Ono što je ovo istraživanje pokazalo i ako se ostvari to će biti možda najveća izlaznost na izbore u Banjaluci. Veliki udio anketiranih će sigurno ili vrlo vjerovatno izaći na izbore (oko 70 odsto anketiranih)! U uzorku su samo stanovnici Banjaluke (bez dijaspore).

Istraživanje (Foto:blmojgrad.com)

Konkretno, od punoljetnih stanovnike iz grada Banjaluka (po poslednjem popisu je takvih oko 150.000) realno je da glasa približno 100.000 stanovnika pokazuje istraživanje.

Izvor: blmojgrad.com