latinica  ћирилица
31/10/2020 |  19:05 ⇒ 01/11/2020 | 12:39 | Autor: RTRS

Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje zabrinjavajuća (VIDEO)

Posljednji epidemiološki podaci za područje Republike Srpske - 842 novozaražene osobe i sedmoro umrlih. Najviše zaraženih, 231 osoba, potvrđena je u Banjaluci. Sa 70 novih slučajeva slijedi je Bijeljina, potom Trebinje sa 60. Na bolničko liječenje primljeno je još 86 lica, pa je trenutno 747 hospitalizovanih.
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Posljednji epidemiološki podaci za područje Republike Srpske - 842 novozaražene osobe i sedmoro umrlil. Najviše

Nastavlja se niz loših epidemioloških dana u Srpskoj. Gotovo svaki drugi od testirana 1.674 uzorka bio je pozitivan na virus korona u posljednja 24 časa.

- Kod 842 osobe u Republici Srpskoj potvrđen je virus korona, čak 231 je iz Banjaluke, a sedam osoba je preminulo. Virus korona potvrđen je i kod 70 osoba iz Bijeljine, 60 iz Trebinja, 53 sa Sokoca, 38 iz Pala, 36 iz Zvornika, 31 iz Gradiške, 30 iz Srpca, 28 iz Laktaša, 25 iz Rogatice, 22 iz Foče, 20 iz Kozarske Dubice, po 18 iz Bileće i Ugljevika, 13 iz Prijedora, 12 iz Prnjavora, 11 iz Teslića, po deset iz Dervente i Mrkonjić Grada, devet iz Kotor Varoša, po sedam iz Milića i Čelinca, po šest iz Doboja i Modriče, po pet iz Bratunca, Gacka, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Lopara i Šipova, po četiri iz Kneževa, Novog Goražda, Trnova i Šamca, po tri iz Višegrada, Vukosavlja, Istočnog Starog Grada, Ljubinja i Novog Grada, po dvije iz Nevesinja i Šekovića i po jedna iz Broda, Vlasenice, Donjeg Žabara, Krupe na Uni, Ribnika i Rudog - saopšteno je u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Već nekoliko sedmica, kažu i Domu zdravlja, i Bijeljina je u vrhu prema broju novozaraženih.

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih u ovoj lokalnoj zajednici i dalje je veoma visok i iznosi oko 65 odsto.

- Sve zavisi od njihove kliničke slike. Ako su lakše, oni idu u kućnu izolaciju, ako su teže, ako zahtijevaju hospitalizaciju, idu prema bolnici - pojašnjava Mladen Grujičić, epidemiolog Doma zdravlja Bijeljina.

Trebinjski bolnički kapaciteti, odnosno svih 27 kreveta na kovid odjeljenju, su popunjeni, kao i prostor za izolaciju.

Traže se novi kapaciti, a razmišlja se i da se jedan cijeli sprat bolnice pretvori u kovid odjeljenje.

- Naravno, nama bi bilo idealno van bolnice da premjestimo infekciju. Ako to ne uradimo van, moraćemo unutar bolnice, na uštrb drugih odjeljenja. Koliko drugih odjeljenja, zavisi od tempa razvoja infekcije - rekao je Stanko Buha, pomoćnik dirirektora za medicinske poslove Bolnice u Trebinju.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je da je u Palama evidentirano 38 novozaraženih lica, ali, u tamošnjem Domu zdravlja navode da imaju 40 pozitivnih uzoraka.

Do nesklada u podacima, pojašnjavaju, došlo je jer su rezultati stigli u različito vrijeme u ove zdravstvene ustanove.

- Ovi podaci koje vi danas imate jesu povećani, a razlog tome je, skupljaju se podaci za četiri dana. Znači, nismo mogli dobiti podatke na vrijeme, obzirom da je laboratorija u Foči preopterećena - istakao je Ivan Šarac, direktor Doma zdravlja Pale.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je stanovnike Republike Srpske da budu dispciplinovani i poštuju mjere u borbi protiv virusa korona.

- Ono što sigurno nećemo učiniti, nećemo zatavarati privredu i društvo, a lokalne zajednice su dužne da na osnovu mjera Republičkog štaba pooštre mjere shodno eskalaciji krize i svaka zajednica će preduzimati mjere shodno procjenama u toj opštini - rekao je Dodik.

U posljednja 24 časa u Srpskoj je preminulo sedam osoba - tri muškaraca i četiri žene srednje i starije životne dobi iz Šekovića, Prnjavora, Sokoca, Teslića, Kneževa, Laktaša i Šamca.