latinica  ћирилица
31/10/2020 |  19:24 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Za razliku od Republike Srpske, SDA nikada nije prihvatila dejtonski kompromis (VIDEO)

Za razliku od Republike Srpske, koja bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako je napisan, dominanta bošnjačka stranka SDA nikada nije prihvatila dejtonski kompromis, ističe se u drugom poglavlju 24. izvještaja koji je Srpska uputila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U ovom dijelu izvještaja navodi se da je to dokazano, između ostalog, i deklaracijom iz septembra prošle godine, u kojoj se otvoreno poziva na potpuno ukidanje dejtonske strukture.
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)Foto: RTRS

Poziv SDA za "regionaliziranom državom" pod imenom "republika Bosna i Hercegovina" sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni, nije ništa drugo nego poziv na ukidanje Republike Srpske i Federacije BiH - koje su osnovni elementi ustavnog okvira koja sprečava dominaciju jedne etničke grupe u BiH - navodi se u izvještaju koji se odnosi na period maj-oktobar.

- Poziv SDA na oživljavanje "Republike Bosne i Hercegovine" jasno govori da ova stranka želi da ukine Ustav BiH, koji je esencijalni element Dejtonskog sporazuma. Upravo temelj Dejtonskog sporazuma predstavlja ravnotežu interesa koja je uspostavljena radi mira u BiH, koju odražava dvoentitetsko konfederalno uređenje i konsocijativna uprava legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih - stoji u izvještaju.

Važno je ne samo da Srbi i Hrvati budu birani na različite funkcije, nego spriječiti bošnjačku većinu da ih uporno preglasava u institucijama vlasti BiH i FbiH, napominje se u izvještaju Savjetu bezbjednosti.

Ističe se da su izmjene izbornog zakona neophodne da bi se spriječilo da jedan narod drugom bira predstavnika u Predsjedništvu BiH, Domu naroda BiH i Federalnom domu naroda.

U izvještaju se navodi da je SDA nezakonito preuzela kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom i da je zloupotrebljava u političke svrhe.

- Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na čelu sa SDA i DF-om Željka Komšića, smijenio je dva od sedam članova CIK-a i na njihovo mjesto doveo svoje kandidate, a istovremeno ponovo imenovao dva člana iz redova SDA. Umjesto stručnjaka za izborno pravo, dva imenovana srpska člana imenovala su političke ličnosti iz opozicionih stranaka iz Republike Srpske. Ovim nezakonitim potezom prekršena su poslovnička pravila za izbor članova CIK-a, zato što zakonom utvrđen postupak javnog konkursa za izbor članova nikada nije sproveden - piše u izvještaju Vlade Srpske.

S obzirom na ogromne napore i sredstva koja je međunarodna zajednica uložila u potpisivanje Dejtonskog sporazuma prije 25 godina, neobjašnjivo je da se sada ne ulaže veći trud u poštovanje dejtonskih principa i sprečavanje njihovog izvrgavanja, degradacije i direktnog odbacivanja nezakonitom taktikom SDA, čak i kada je ta taktika u tolikoj mjeri nezakonita i nečuvena da podriva i samu održivost zemlje, zaključeno je u drugom poglavlju izvještaja upućenog Savjetu bezbjednosti.