latinica  ћирилица
01/11/2020 |  14:17 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Ime mitropolita Amfilohija biće zlatnim slovima upisano u istoriju

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej istakao je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio u vrhu srpskog bogoslovlja ovog vremena i da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji.
Patrijarh Irinej (foto:© Sputnik / Aleksandar Milačić) - Foto: Sensservis
Patrijarh Irinej (foto:© Sputnik / Aleksandar Milačić)Foto: Sensservis

Srpski patrijarh je u obraćanju pored zemnih ostataka mitropolita Amilohija naglasio da je blaženopočivši mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere i prazne manastire bez monaštva.

- Uz Božiju pomoć krčio je korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno - rekao je patrijarh Irinej nakon što je služio Svetu zaupokojenu liturgiju i opijelo mitropolitu Amfilohiju.

On je naglasio da mitropolit Amfilohije svojim upokojenjem ostavlja prazninu, posebno za rješenje problema Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej podsjetio da je ljubav prema Kosovu i Metohiji i namjera da se obnovi kapela na Lovćenu ono što je mitropolit Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio za sobom.

- Ako poredimo vrijeme i prilike u kome su djelali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primjetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vjere - rekao je patrijarh, te podsjetio da je mitropolit Amfilohije bio poštovan u cijelom pravoslavlju, jer pripada plejadi velikih bogoslova.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Zaupokojenu liturgiju i opijelo služio je patrijarh srpski Irinej.