latinica  ћирилица
01/11/2020 |  14:32 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Bećković: Najtvrđa stijena bio je i ostao Amfilohije Radović

Srpski pjesnik Matija Bećković istakao je da je već vidio ikonu mitropolita Amfilohija i da su dva svijeta Petra Petrovića dvije žive stijene na kojima je sagrađena crnogorska mitropolija, a da je treća, najtvrđa stijena bio i ostao mitropolit Amfilohije Radović.
Matija Bećković (foto: Sputnik / Aleksandar Milačić) -
Matija Bećković (foto: Sputnik / Aleksandar Milačić)

- Nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakoga koga je sahranjivao proteklih 30 godina, i tome se svako od nas nadao. Ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umijeti onako kako bi on umio - rekao je Bećković.

U obraćanju nakon opijela blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ispred Sabornog hrama u Podgorici, Bećković je istakao da se vladika rodio u Morači na Božić i da je na krštenju dobio ime Risto.

Kada je hirotinisan na Cetinju, dodao je Bećković, on mu je rekao da ako želi biti svet, nema boljeg mjesta za takvu priliku od Cetinja.

- Amfilohije je bio pjesnik i srpski narod je pjesnik i najpjesmotvorniji narod. Crna Gora je djelo poezije i teologija je stihologija i dokaz da ateističke poezije nema. Kako je napisao Ivo Andrić, pjesniku i njegovom djelu ni vrijeme ni ljudi ne mogu ništa. Velike ljude i njihova djela, smrt samo uvećava - rekao je Bećković.

On je rekao da je Gospod pozvao vladiku Amfilohija u pravi čas, baš kad je trebalo, jer da je ranije ne bi valjalo.

- Smrt nikome nije pala lakše nego Amfilohiju i zato je na odru tako blažen i spokojan. Danas počinje drugi vječni život Amfilohija Radovića, danas se nebesa raduju i uzvikuju: "Dobro došao, Amfilohije Radoviću", istakao je Bećković.