latinica  ћирилица
03/11/2020 |  08:55 ⇒ 08:56 | Autor: SRNA

Pajović: Geni određuju podložnost virusu korona

Direktor Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović izjavila je da svaki čovjek nosi određene zapise u genima koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za obolijevanje od virusa korona.
Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen) -
Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen)

Pajovićeva je naglasila da su to utvrdili istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku tog instituta.

- Genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja oboljenja, što omogućava preventivno djelovanje. Neophodno je u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije usljed kovida da bi procjena rizika bila što preciznija - rekla je Pajovićeva za Večernje novosti.

Ona je navela da rezultati takvih istraživanja mogu da pomognu u procjeni primjene postojećih lijekova u borbi protiv virusa korona.

Pajovićeva je ukazala da Srbija nema podatke o detaljnoj genetičkoj strukturi svoje populacije i da zato ne mogu da se iskoriste već postojeće baze podataka.

Naučnoistraživački rad na ovom projektu trajaće 18 mjeseci, a istraživači Vinče rade i na testiranju lijekova protiv virusa korona koji su već u upotrebi, napominje se u tekstu.