latinica  ћирилица
05/11/2020 |  15:23 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Maksimalna cijena zemljišta na Јahorini biće 420 KM po metru kvadratnom (VIDEO)

Predstavnici Olimpijskog centra "Јahorina", opština Pale i Trnovo i zainteresovanih lica, vlasnika parcela i objekata, postigli su danas na Јahorini dogovor u vezi sa dokupom i legalizacijom objekata i rješavanjem parcela kojima raspolažu, pri čemu je utvrđeno da najviša cijena zemljišta ne može preći 420 KM po metru kvadratnom.
OC "Јahorina" - Foto: SRNA
OC "Јahorina"Foto: SRNA

Na sastanku organizovanom povodom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na području opština Pale i Trnovo, rečeno je da je ovu inicijativu pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a da su je podržali Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Predsjednik Nadzornog odbora OC "Јahorina" Nedeljko Elek na konferenciji za novinare u hotelu "Termag" izrazio je nadu da će nakon ovog sastanka imovinsko-pravni-odnosi na Јahorini biti konačno riješeni zajedničkim dogovorom.

Prema njegovim riječima, maksimalna cijena parcela na Јahorini neće prelaziti 420 KM /po metru kvadratnom/, dok će minimalna cijena biti određena na osnovu procjene vještaka.

On je pojasnio da je riječ o ljudima koji na ovoj planini imaju zemlju i koji su ušli u određene procese dokupa, legalizacije i eventualno proširenja svojih objekata, a radi se ukupno o oko 100 zahtjeva.

Elek je podvukao da se na Јahorini ništa ne radi nelegalno, te da je u toku izgradnja oko 200.000 metara kvadratnih za koje su plaćene sve dažbine opštinama Pale i Trnovo.

Elek je za proljeće najavio izgradnju gondole sa Pala do Јahorine, čija će polazna stanica biti na lokalitetu kod bivše Fabrike motora na Koranu.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović potvrdio je ozbiljnu zaintersovanost za rješavanje oko 50 pojedinačnih slučajeva i zahtjeva koji se tiču imovinsko-pravnih odnosa na Јahorini, kao i ukupnu mobilnost turističke ponude u ovom dijelu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Pale su u proteklom mandatu prodale sedam lokacija na Јahorini.

On je pozvao sve zainteresovane strane za proširenje i oblikovanje parcela na razumijevanje i saradnju.

Јugović je obećao saradnju Opštine Pale i u vezi sa izgradnjom ambulante i policijske stanice na Јahorini.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da bi bilo dobro da se u interesu građana Trnova što prije riješi spornih oko 1.000 metara kvadratnih na području ove lokalne zajednice.

On je potvrdio da je Trnovo prodalo tek 10 parcela na Јahorini, ističući da se tu radi o opravdanom potezu opštinske uprave.

Prema njegovim riječima, sva gradnja na trnovskom dijelu Јahorine odvijala se u skladu sa Regulacionim planom, i dodao da će na tom lokalitetu, sa postojećih 2.500 ležajeva, biti izgrađena nova ski-staza i žičara.

- Svaki problem na Јahorini je i problem OC-a. Odlučni smo da zajedno sa svim potencijalnim investitorima riješimo sve aktuelne probleme u vezi sa izgradnjom na Јahorini i na Palama, što podrazumijeva kontrolisani izgradnju na osnovu regulacionog plana. Taj proces uključuje i izgradnju gondole sa Pala do Јahorine, što će doprinijeti planskom uređenju Јahorine - rekao je direktor OC "Јahorina" Dejan Ljevnaić, izrazivši zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za sveukupnu podršku razvoju Olimpijskog centra "Јahorina".

Zahvaljujući investicijama OC "Јahorina", ističe Ljevnaić, porasla je i cijena zemljišta i nekretnina na olimpijskoj ljepotici, što je korisno i za ljude na Јahorini i za širu društvenu zajednicu.

On se u ime OC "Јahorina", organizatora ovog sastanka, zahvalio svim učesnicima i nadležnim institucijama na maksimalnim naporima koje su uložili u postizanju konačnog rješenja imovinsko-pravnih zahtjeva na Јahorini.

Predstavnik Pravobranilaštva Republike Srpske Milimir Govedarica obećao je, takođe, pomoć i podršku ove institucije na rješavanju svih spornih pitanja u vezi sa izgradnjom na Јahorini, a u skladu sa zakonskim rješenjima i regulacionim planovima.

Direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović izjavila je da će ova institucija dati savjetodavnu i stručnu pomoć u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa zemljištem na Јahorini.

Ona je navela da su predstavnici Geodetske uprave, kao institucije nadležne za rješavanje spornih imovinsko-pravnih odnosa, danas na Јahorini prisustvovali sastanku predstavnika opština Pale i Trnovo i vlasnika parcela, koji je organizovan povodom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Predragovićeva je navela da je dogovorena prodaja svojine neposrednom pogodbom koja je moguća samo u pravnim situacijama gdje postoji legalizacija i formiranje građevinske parcele.

Ona dodaje da je izmijenjen Regulacioni plan, pa je ljudima nametnuto da dokupe dodatno zemljište da bi formirali građevinsku parcelu.

Predragovićeva kaže da iz tog razloga zakon omogućava neposrednu pogodbu kojom je na neki način utvrđena cijena zemljišta sa maksimalnim iznosom od 420 KM po metru kvadratnom.

- U svakom drugom slučaju jedinica lokalne samouprave i Republika prodaju svoju imovinu putem licitacije i tada skupštinska odluka može da igra ulogu u smislu od kog iznosa se može krenuti sa licitacijom takvog zemljišta. Naravno da nisu isti slučajevi i u tom pogledu se razlikuje cijena - rekla je Predragovićeva.

Ona je navela da će Geodetska uprava, na zahtjev vlasnika zemljišta, odnosno jedinice lokalne samouprave i zainteresovih lica, da reorganizuje svoje poslovanje na način da će da prebaci pravnike iz drugih područnih jedinica, jer ih nema dovoljno u područnim jedinicama Pale i Ilidža kako bi mogli da odgovore na zahtjeve u što bržem postupku.

- Svi zahtjevi se rješavaju prema zakonom propisanoj proceduri sa određenim rokovima i to neće moći da se skrati. Držimo se zakona, ali sa većim brojem pravnika i sa većim brojem zahtjeva postupak će iće brže - objašnjava Predragovićeva.

Ona je navela da je reorganizacija bila na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i na molbu načelnika zainteresovanih opština, te da sve ostalo zavisi od samih stranaka u postupku i vještaka koji će utvrđivati cijenu, koja neće biti viša od 420 KM.

Predragovićeva ukazuje da su svaka parcela i svaki objekat posebni za sebe, te da će vještaci, u skladu sa zakonom, vještačiti svaku parcelu, kao i da je podneseno oko 100 zahtjeva.