latinica  ћирилица
05/11/2020 |  18:51 ⇒ 06/11/2020 | 08:10 | Autor: RTRS

Inckov izvještaj falsifikat sastavljen u korist Bošnjaka (VIDEO)

Funkcioneri Republike Srpske ocjenjuju kao krajnje jednostran izvještaj o BiH, koji je visoki predstavnik Valentin Incko danas podnio Savjetu bezbjednosti. Očigledno je, kažu, da je izvještaj sastavljan u korist Bošnjaka. Odbacuju optužbe na račun Srpske, koje dominiraju dokumentom. I ovo svrstavanje Kancelarije visokog predstavnika, ističu, potvrđuje opravdanost zahtjeva za ukidanje ove institucije.
Republika Srpska (foto:@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (foto:@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

- Vlasti Republike Srpske podrivaju institucije BiH i ugrožavaju njen suverenitet, napadaju visokog predstavnika i strane sudije, odbijaju da prihvate migrante. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik najglasniji je u osporavanju BiH koju naziva nemogućom državom - rekao je Incko predstavnicima država Savjeta bezbjednosti UN.

Dodika je osudio i zbog najave da će Srbi i Hrvati predstaviti plan funkcionalne BiH, koja će se raspasti ako taj dokument ne zaživi.

- Dodik ponovo govori o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Nepotrebno je reći da postoji plan kako bi BiH trebla da funkcioniše - to je Opšti okvirni sporazum za mir. U tom sporazumu ne postoji mogućnost secesije - istakao je Incko.

Izvještaj su podržali predstavnici Amerike, Belgije i Njemačke, dok je, kao i prethodnih godina, predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja dokument nazvao pristrasnim, ponovo usmjerenim protiv Srba, i pozvao na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

- Pažljivo smo slušali gospodina Incka i žao nam je što kvalitet izvještaja visokog predstavnika nije popravljen. Kritikovanje Srba u BiH je postao ustaljeni put pisanja Izvještaja. Umjesto optuživanja, OHR bi trebalo da ponudi rješenja. Narod BiH zaslužuje da sam kreira rješenja - naglasio je Nebenzja u Ujedinjenim nacijama.

Odavno navikla na jednostrane izvještaje visokih predstavnika, Vlada Republike Srpske je u UN 24. put poslala svoje viđenje stanja u BiH. Ukazano je da SDA insistira da na poziciji direktora Obavještajne agencije zadrži Osmana Mehmedagića, koji nema odgovarajuću stručnu spremu, i, kako se navodi, potvrđen je kao sluga tvrdolinijaške islamističke frakcije te stranke.

- Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu protiv njega zbog zloupotrebe položaja. Kao direktor OBA, koja u sastavu već ima oko 60 odsto Bošnjaka, Mehmedagić nastoji da poveća kontrolu Bošnjaka čisteći je od Srba. Mehmedagić je bio šef obezbjeđenja osnivača SDA Alije Izetbegovića u periodu kada je Izetbegović dovodio mudžahedine u BiH, tijesno je sarađivao s njima, a zatim im obezbijedio utočište - ističe se u izvještaju Vlade Srpske.

Incko je sastavio još jedan lažan Izvještaj da bi se dodvorio Bošnjacima i prikrio činjenicu da on, poput svih svojih prethodnika, krši i Dejtonski sporazum i Ustav BiH, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. On ističe da je sasvim izvjesno da će i ovakvu BiH dokrajčiti neobjektivni visoki predstavnici.

- EU u svojih 14 preporuka za BiH traži da se riješi pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR-a, dok Incko u svom izvještaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 evra, koje neopravdano dobija iz fondova zemalja koje finansiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH - rekao je Dodik.

Inckov izvještaj je najobičniji falsifikat, politički smišljen i s predumišljajem pravljen u namjeri da se pokaže krivica na nekome ko nije kriv, a zaštite oni u čijem interesu radi, istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Ona dodaje da je Incko duboko inkorporiran u političku sarajevsku scenu, gdje radi u interesu bošnjačkih političkih partija, ali ne zato što smatra da su u pravu, već na taj način čuva svoju poziciju.

Za predsjedavajućeg Kluba Srpskog naroda u Domu naroda BiH Sredoja Novića, Inckov izvještaj je "zabadanje noža u leđa" Bosni i Hercegovini i njena tri konstitutivna naroda. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Skupštini Srpske Igor Žunić poručuje da je vrijeme da Incko, koji ništa dobro ne donosi, napusti BiH.

- Ne znam za koji novac bi jedan diplomata mogao da se proda i preuzme ulogu portparola SDA, ali možemo to i razumjeti jer Incko je najmanje diplomata koji parazitira u Sarajevu, i sve što on kaže niko više ne shvata ozbiljno, pa tako neće ni taj njegov izvještaj Savjetu bezbjednosti koji je pisan rukom SDA - naglasio je Žunić.

Šefica Kluba poslanika DEMOS-a Spomenka Stevanović kaže da je Incko i ovoga puta pokazao ogromnu političku pristrasnost prema Bošnjacima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocjenjuje da je Incko ponovo iskazao antidejtonsko djelovanje, s tim što je ovoga puta uz Srbe optužio i Hrvate. Anđelković naglašava da će, prvenstveno politikom Milorada Dodika, biti osujećena Inckova namjera uskraćivanja dejtonskih prava Srpskoj.

Analitičar Stevica Deđanski komentarisao je dio Izvještaja, u kojem Incko Dodika optužuje za povezivanje statusa Republike Srpske i takozvanog Kosova i pokušaja da za taj princip prodobije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- On koristi svaku priliku da napadne sve što je u interesu srpskog naroda. Uglavnom mu je smetnja Dodik, a ovoga puta je otišao i korak dalje pa je optužio i Aleksandra Vučića koji u posljednje vrijeme radi na pomirenju svih naroda ovde. rekao je Deđanski.

Incko je u šestomjesečnom Izvještaju krivce za izostanak napretka, između ostalih, našao i u predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji, direktoru Republičkog centra za istraživanje rata Miloradu Kojiću i našoj medijskoj kući. Za Kojića je rekao da najavljuje objavljivanje imena svih svjedoka koji su davali lažne iskaze. RTRS i ostale medije optužuje za, kako kaže, objavljivanje imena zaštićenog svjedoka.