latinica  ћирилица
09/11/2020 |  07:20 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Tači i Krasnići pred Specijalnim sudom u Hagu

Nekadašnji vođa terorističke OVK Hašim Tači i bivši pripadnik glavnog štaba OVK-a Јakup Krasnići, danas će se prvi put pojaviti pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Hagu.
Hašim Tači u Hagu - Foto: Screenshot
Hašim Tači u HaguFoto: Screenshot

Tači je uhapšen 5. novembra i prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu. Prethodno je podnio ostavku na funkciju predsjednika samoporglašenog Kosova.

Prvo Tačijevo pristupanje sudu biće održano na javnoj sjednici na kojoj će sudija za prethodni postupak provjeriti da li su ispoštovana prava optuženog, pojasnili su iz Suda i dodali da će suđenje biti moguće pratiti onlajn.

Krasnići je uhapšen 4. novembra u Prištini, a zatim prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti bivšeg političkog lidera terorističke OVK Hašima Tačija i njegove nekadašnje bliske saradnike Kadrija Veseljija, Јakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Optužnica ih tereti da su zločine protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršili od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici je navedeno da su pripadnici terorističke OVK na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u sjevernoj Albaniji izvršili krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

- Žrtve su lica za koja se podozrijevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova i to Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK - navedeno je u optužnici.

Potvrđena optužnica navodi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici terorističke OVK.

Sudija za prethodni postupak specijalizovanih vijeća Kosova potvrdio je optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija, Krasnićija 26. oktobra, a u skladu sa pravilom 88 (2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim vijećima Kosova nije u tom trenutku objelodanjena.

- Sada je objavljena redigovana verzija potvrđene optužnici - saopšteno je iz Specijalizovanog suda za Kosovo iz Haga.