latinica  ћирилица
09/11/2020 |  08:43 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Od danas testiranje samo za osobe za koje ljekari procijene

Od danas se u Srpskoj primjenjuje novi sistem testiranja na virus korona.
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Biće testirane samo osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe procijene da je to nephodno.

Neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

Iz Instituta za javno zdravstvo pojašnjeno je da osoba koja osjeti bilo koji simptom - temperaturu, kašalj, bolove u mišićima ili kostima, treba da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće, a porodični ljekar će na osnovu kontakta sa tom osobom da procijeni zdravstveno stanje.

Direktor Instituta, Branislav Zeljković, rekao je za Srnu da novi sistem testiranja predviđen novim uputstvom koje je na snazi od danas kada će biti zvanično upućeno svim domovima zdravlja u Srpskoj.

- Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje - pojasnio je Zeljković.

On je rekao da se na kovid 19 retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola.