latinica  ћирилица
09/11/2020 |  11:51 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" prikazan u Brazilu (VIDEO)

Film "Lica Lafore", režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpkse, prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu "Raridades", koji se ove godine održava u brazilskom gradu Sao Paolo.
Film Lica Lafore prikazan u Brazilu - Foto: RTRS
Film Lica Lafore prikazan u BraziluFoto: RTRS

Na festivalu je prikazano 30 nagrađivanih filmskih ostvarenja iz isto toliko zemalja.

Ovaj najveći južnoamerički filmski festival posvećen zdravlju i rijetkim bolestima, održava se u organizaciji Brazilskog udruženja pulmonarnih bolesti.

Festival su podržalali ministarstva kulture i turizma te zemlje, brazilsko udruženje genetičara i udruženja za rijetke bolesti.

Film "Lica Lafore" osvojio je brojne nagrade i priznanja, a pored međunarodnih filmskih festivala, prikazan je i na medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Ionis Pharmaceuticals" u San Dijegu, na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu i na AKH klinici u Beču.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, a prikazan je i u francuskom parlamentu, u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dugogodišnja borba porodice Gajić, nada je za mnoge koji bitku biju s opakom i dosad neizlječivom bolešću.