latinica  ћирилица
09/11/2020 |  12:12 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Neće biti smanjenja plata zaposlenih u visokom obrazovanju

Plate zaposlenih u visokom obrazovanju neće biti smanjivane, a nakon pandemije virusa korona radiće se na njihovom povećanju, poručili su nakon današnjeg sastanka resorni ministar Srđan Rajčević i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.
Rajčević i Gnjatić (foto: twitter.com/rsrdjan) -
Rajčević i Gnjatić (foto: twitter.com/rsrdjan)

Rajčević je podsjetio da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo tokom ljeta počelo sa pripremama za odvijanje nastave u visokoškolskim ustanovama, ali da se istovremeno radilo i na rezervnom planu i prelasku na nastavu na daljinu.

- Kad je u pitanju epidemiološka situacija, za sada nemamo većih problema, iako imamo pojedinačnih slučajeva zaraze na određenim organizacionim jedinicima, ali to nije na nivou da bi mogao da ugrozi odvijanje nastavnog procesa - rekao je Rajčević.

Rajčević je naveo da su Vlada i resorno ministarsvo tokom 2019. i 2020. godine dva puta povećavali plate nastavnom i administrativnom osoblju u sistemu visokog obrazovanja.

- Svakako da će Vlada i Ministarstvo tokom ove pandemije i zdravstvene krize nastojati da se taj nivo davanja održi, te da ćemo nakon pandemije raditi zajedno da se plate povećaju - naglasio je Rajčević.

Gnjatić je istakao da se nastavni proces u visokoškolskim ustanovama odvija kako je planirano, a da postoje uslovi da se, ako to bude potrebno, pređe na onlajn nastavu.