latinica  ћирилица
09/11/2020 |  13:02 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Spoljnotrgovinska razmjena BiH manja za 15 odsto

Obim spoljnotrgovinske razmjene BiH od januara do septembra iznosi 20.383.347.000 KM i smanjen je za 3,5 milijarde KM, odnosno 15 odsto, u odnosu isti period prošle godine.
Vjekoslav Vuković  (Foto:glassrpske.com) -
Vjekoslav Vuković (Foto:glassrpske.com)

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je danas novinarima u Sarajevu da je izvoz iz BiH u proteklih devet mjeseci iznosio 7.809.942.000 KM, te da je manji za 13 odsto nego u istom periodu lani.

Vuković je rekao i da je uvoz u BiH iznosio 12.573.405.000 KM, te da je za 16 odsto manji.

- U martu, aprilu i maju, u mjesecima kada smo bili zatvoreni zbog pandemije virusa korona imali smo otežan promet robe preko granice BiH i tada je pad izvoza bio oko 26 odsto, a pad uvoza više od 28 odsto. Zato možemo reći da sada bilježimo blago poboljšanje - naveo je Vuković.

On je istakao da se oporavak bilježi u metalskom i elektro-sektoru, drvnoj i tekstilnoj industriji.

- Ne možemo reći da smo potpuno zadovoljni, jer će nam za oporavak trebati malo više vremena - poručio je Vuković, dodajući da je Spoljnotrgovinska komora BiH u vremenu pandemije predložila svim nivoima vlasti u BiH oko 40 mjera, od kojih je 30 usvojeno.

On je izrazio uvjerenje da će i u narednom periodu odnos vlasti i privrede biti dobar, te da će rezultati toga biti vidljivi.

- Naš fokus je bio na nesprečavanju uvoza i izvoza. Svjesni smo da su uvoz i izvoz bili usporeni, a razlog za to je što smo imali samo tri međugranična prelaza koji su bili definisani za to - objasnio je Vuković.

On je poručio da se konstantno razgovara sa susjednim zemljama, posebno Srbijom i Hrvatskom, te izrazio uvjerenje da uvoz i izvoz u budućem periodu neće biti usporeni.

- Nastojimo da granične prelaze održimo na svim dijelovima BiH. Da to ne budu, kao što je bilo ranije, samo tri granična prelaza - rekao je Vuković.

On je dodao da ne predviđa zaključavanje BiH.

- Vidjećemo kakve mjere će biti donesene u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali one će se najviše odnositi na ugostiteljstvo, skraćivanjem radnog vremena - rekao je Vuković i dodao da su kod relevantnih tijela vlasti najviše apelovali za pomoć ugostiteljstvu i turizmu, kao i međunarodnom prevozu putnika, jer su ti sektori najviše štete pretrpjeli.

Vuković je rekao da se privredi može najviše pomoći kupovinom domaćih proizvoda, te da treba voditi računa i o tržištu EU na koje BiH izvozi više od 70 odsto proizvoda i tržištu zemalja CEFTA.

"- e smijemo favorizovati domaću robu u odnosu na ono što uvozimo, ali podizanjem svijesti možemo doći u kvalitetnu situaciju. Te proizvode treba brendirati i podići svijest građana - poručio je Vuković.

On je rekao da je nezaposlenost najveća socioekonomska posljedica pandemije, te da je u Federaciji BiH u vrijeme zaključavanja iznosila 6,2 odsto, u Republici Srpskoj 2,5 odsto i Brčko distriktu dva odsto.

Vuković je rekao da bi "mini-Šengen" obezbijedio brži promet robe na granicama i da bi u tom smislu bio olakšan i uvoz i izvoz.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH rekla je da je pokrivenost uvoza izvozom od januara do septembra ove godine povećana za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ona je navela da je zbog pandemije izazvane virusom korona smanjen izvoz na tržište glavnih trgovinskih partnera, osim na tržište Švajcarske i Turske.

- Smanjen je izvoz u Njemačku više od 80 miliona KM, Hrvatsku 53 miliona, Srbiju 155 miliona, te Italiju 28 miliona KM - rekla je Hasićeva.

Hasićeva je navela da je po obimu razmjene Hrvatska glavni trgovinski partner BiH iz EU, te da obim razmjene iznosi 3,16 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom oko 50 odsto.

Ona je rekla da BiH nakon EU najviše izvozi u zemlje CEFTA regiona.

- Od ukupnog izvoza 17 odsto se izvozi na tržišta CEFTA. U devet mjeseci tekuće godine ukupan izvoz iz BiH na ovo tržište iznosio je 1,3 milijardu KM i manji je za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu - navela je Hasićeva.

Ona je rekla da BiH sa zemljama CEFTA ostvaruje pokrivenost uvoza izvozom 64 odsto, te suficit sa svim zemljama, osim Srbije i Moldavije.