latinica  ћирилица
16/11/2020 |  07:21 ⇒ 08:34 | Autor: RTRS

U Srpskoj poznati rezultati izbora u većini lokalnih zajednica (VIDEO)

U Republici Srpskoj poznati su rezultati u većini lokalnih zajednica. Više od milion i 200 hiljada građana sa pravom glasa biralo je gradonačelnike, načelnike i predstavnike u lokalnim skupštinama. Najviše glasova, i ovaj put, osvojio je SNSD.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

Pobjednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je SNSD. Lider partije Milorad Dodik saopštio je da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ova stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici. Ocijenio je fer i korektnim izborni proces.

Dodik je istakao da najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci. Najavio je da je od danas predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, ali i da se ne odriče Igora Radojičića.

U najvećem gradu Srpske, prema nepotpunim i nepotrvđenim rezultatima, pobjedu na izborima za gradonačelnika odnio je kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković.

Ono što bi moglo da se iskomplikuje jeste skupštinska većina koju će, prema svemu sudeći, predvoditi SNSD sa svojim koalicionim partnerima.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidaovao SDS.

Nakon 16 godina, Mićo Mićić izgubio je u trci za novi mandat. Građani Bijeljine povjerenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a. Ipak, skupštinsku većinu mogle bi da čine stranke koje su kandidovale Mićića.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika. Povjerenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Јerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške. Ubjedljivu pobjedu i u Zvorniku odnio je dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović. Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić.

U Srebrenici stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj imale su jednog kandidata - Mladena Grujičića. Razlika u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića je tijesna.

Prvi put na lokalne izbore izašla je i stranka Ujedinjena Srpska. Lider Nenad Stevandić zadovoljan je izbornim rezultatom.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata. Pobjedom Milinkovića u Gacku, poslije 20 godina doći će do promjene vlasti. Milan Radmilović iz SDS-a nije se izborio za šesti mandat.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

U drugim opštinama Srpske nije bilo promjena. Mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobjedu na izborima za načelnike odnijeli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine - Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu. Ove godine građani su na izbore izašli pod specifičnim uslovima usljed virusa korona, a glasali su uz poštovanje epidemioloških mjera.

Radio- televizija Republike Srpske i ovaj put je u Izbornoj noći sa gostima iz studija u Banjaluci i reporterima širom Srpske, donosila i analizirala rezultate lokalnih izbora.