latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:22 ⇒ 08:26 | Autor: sputniknews.com

Kisić - Tepavčević: Nemoćni smo pred virusom kada vakcine nema

Pokazalo se da smo nemoćni pred virusom kada vakcine nema, rekla je epidemiolog Darija Kisić -T epavčević, članica Kriznog štaba Srbije i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Darija Kisić Tepavčević (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Darija Kisić Tepavčević (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Ona je ukazala na značaj kolektivne imunizacije i vakcinacije protiv Kovida - 19, kada vakcina bude stigla u Srbiju, a upitana za stav "antivakserskog" pokreta prema tome, navela da su posredi "besmislice".

- Želim da naznačim da je vakcinacija bitna, jer ako je značajan procenat nas imun i ako to postignemo vakcinom, činimo barijeru za dalje širenje infekcije. Onda virusu postepeno slabi virulencija - istakla je Kisić Tepavčevićeva za televiziju Pink.

Dodala je da ne bi ulazila u polemike sa protivnicima vakcinacije, prenosi Tanjug.

- Pričati o tome koji procenat ne bi prihvatio vakcinaciju je nešto besmisleno. Pored pandemije vidimo da se susrećemo i sa "infodemijom", koja ugrožava živote. One su ipak u manjini i vrijeme ih je demantovalo - poručila je ona.

Suština je, kaže, podići kolektivni imunitet iznad nivoa koji će da dozvoli epidemijsko širenje bolesti.

- Stepen patogenosti virusa nije njegova nepromjenljiva osobina. Ona se mijenja. Upravo je organizam koji je na njega otporan najnepovoljnija sredina - kategorična je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je navela da je ne tako davno bila na snazi epidemija malih boginja i gdje je bilo 15 žrtava i preko 6.000 oboljelih, što je, kako je kazala, zaista strašno u 21. vijeku.

- I to zato što je obuhvat vakcinisanja bio ispod zahtjevanog - zaključila je Kisić Tepavčevićeva.