latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:47 ⇒ 08:47 | Autor: SRNA

Knežević: Podržaćemo novu vladu, uprkos nepravdi

Јedan od lidera Demokratskog fronta /DF/ Milan Knežević rekao je da će taj savez podržati novu crnogorsku vladu mandatara Zdravka Krivokapića, očekujući da im pripadnu funkcije u vlasti "po dubini".
Milan Knežević (Foto: Sputnik / Nebojša Popović) -
Milan Knežević (Foto: Sputnik / Nebojša Popović)

- Oni koji su sa nama prošli proteste, progone i diskriminaciju treba da dobiju određeno zadovoljenje, bilo po dubini ili po širini. Vjerujem da svi zajedno imamo obavezu prema ljudima koji su zajedno s nama nosili ovaj barjak otpora i pobune - rekao je Knežević crnogorskim medijima, ocjenjujući da je "sve ostalo brutalna prevara".

On je rekao da će se čim se steknu uslovi, a svakako prije održavanja sjednice Skupštine 2. decembra predložiti stranačkim organima da podrže prijedlog buduće vlade, iako je DF "izopšten iz procesa" njenog formiranja.

- Јa sam Zdravka Krivokapića predložio za mandatara 23. septembra na konstitutivnoj sjednici Skupštine i još jednom dokazao da je DF bio i ostao glavni zamajac borbe protiv DPS-a, bez obzira na postizbornu nepravdu sa kojom se suočavamo - rekao je Knežević.

Odgovarajući na pitanje kakvu očekuje odluku Apelacionog suda u slučaju "državni udar", Knežević je rekao da bi, kada bi Crna Gora bila "uređena pravna država, očekivao da vijeće uzme u obzir sve novodostavljene dokaze i donose odluku isključivo na osnovu prava i zakona".

- Ovako mi se čini da se radi o svojevrsnom političkom taktiziranju koje ima za cilj nastavak našeg institucionalnog mrcvarenja i stvaranja atmosfere "nepodobnosti" - dodao je Knežević.

Nepravosnažnom presudom u slučaju pokušaja terorizma i državnog udara na dan izbora 2016. godine, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok su organizatori navodne kriminalne grupe Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora.

U drugostepenom postupku Apelacioni sud u Podgorici razmatra žalbe na prvostepenu presudu.